Agrárcéget vesz az OTP-vezér?

A Dalmand Rt. és érdekeltsége tulajdonába került az egyik legnagyobb magyar tejipari cég, az Új-MiZo Rt., az OTP Bank elnök-vezérigazgatója pedig a Dalmand meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról folytat tárgyalásokat - írja a Népszabadság. A lap értesüléseit egyik fél sem erősítette meg.
NAPI Online, 2003. február 25. kedd, 08:29
Fotó:

A lap úgy tudja, hogy a Dalmand Rt. december 30-án 84 százalékos részesedést szerzett az Új-MiZo Rt.-ben. A Dalmand leánycége, a Détej Kft. ugyanezen a napon felvásárolta az Új-MiZóban érdekelt ceglédi Ce-Göd Kft.-t, majd január másodikán a szintén MiZo-tulajdonos sárvári Agro-Vital Kft.-t.

A Dalmand Rt. tejipari tulajdonszerzését sem az agrárcégnél, sem a tejfeldolgozónál nem kívánták kommentálni, miként azt az értesülést sem, hogy tárgyalások kezdődtek a volt állami gazdaság meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról a cég tulajdonosai és Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója között.
Csányi Sándornak nem ez lenne az első agrárbefektetése, hiszen fő tulajdonosa a Villányi Borászat Rt.-nek, amely december közepétől Csányi Pincészet Rt. néven működik.

A legnagyobb független tejipari céget, a 2001-ben felszámolás sorsára jutott MiZo-Baranyatej Rt.-t a múlt év elején adták el - emlékeztet a Népszabadság. Vagyonát az Orbán-kabinet által privatizált három korábbi állami gazdaság (Sárvár, Cegléd, Dalmand) cégei - az Agro-Vital, a Ce-Göd és a Détej - vették meg. A cég eszközeiért a vevők ötmilliárd forintot fizettek, s ezenkívül 1,9 milliárdot adtak a MiZo készleteiért. A MiZo-vagyont a három kft. által létrehozott Új-MiZo Rt. működtette tovább, amely az újabb tranzakciókkal most a Dalmand Rt. irányítása alá került. Az Új-MiZo piaci részesedését 11-12 százalék körülire becsülik.

HOZZÁSZÓLÁSOK