A Fővárosi Bíróság jogerős ítélete egy tavaly december óta húzódó jogvita végére tett pontot: jogszerű volt a Budapest Airport dolgozóinak sztrájkja, amit az egyoldalúan megszüntetett kollektív szerződés, a munkaerőhiány és túlfoglalkoztatás, a fizetéscsökkentések, a munkahelyi megfélemlítés miatt kezdtek a szakszervezetek.

A döntés nyomán hamarosan ítélet születhet a sztrájktörők ügyében is – közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ).

A munkabeszüntetés hivatalosan nem ért véget, a szakszervezetek december 23-án csak felfüggesztették azt, hogy az ünnepek alatt utazókat ne hátráltassák, illetve, hogy előmozdítsák a tárgyalásos folyamatot, és hogy legyen idő a bíróság elé terjesztett jogi viták többségének lezárására – írja a LESZ közleménye, hozzátéve: a görög és magyar sztrájktörők alkalmazásával a Budapest Airport korábban elképzelhetetlen módon sértette meg a dolgozók sztrájkhoz fűződő alkotmányos jogát, és több, hazánk által elfogadott nemzetközi egyezményt is.

A cégvezetés és a szakszervezetek közötti tárgyalások mindmáig nem hoztak eredményeket, a szakszervezet úgy látja: a menedzsment nem is törekszik a megszűnt kollektív szerződés helyetti új megállapodás megkötésére.

A LESZ szerint egymást érik az átgondolatlan kiszervezések, az új munkarendek ultimátumszerű bevezetése nyomán pedig egyre nagyobb feszültség tapintható a cégnél – így a napról napra növekvő dolgozói elégedetlenség nyomán bármikor folytatódhat a sztrájk.