Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén március 31-ig 9689 társas vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adataiból. Ez több mint 16 százalékos növekedés az előző évi valamivel több mint nyolcezerhez képest. Jelentős, több mint egymilliárdos tőkével viszont a tavalyi néggyel szemben csak két társaság alakult.

Egy Demján Sándor és egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég is tagja volt 2013 első negyedévében annak a mindössze négytagú elit listának, amelyen a legalább egymilliárd forintos alaptőkével újonnan létrehozott társaságok szerepeltek (további két szereplője pedig egy vagyonkezelő holding és egy átalakult szállodavállalat volt).

Idén a tavalyi néggyel szemben csak két olyan társaság kezdte meg a működését március 31-ig, amely tőkéje elérte az egymilliárd forintot. Az egyik az Apáthy család érdekeltségébe tartozó Hídépítő-csoport egy új cége, az A-Híd Építő Zrt., amely tőkéje 3,651 milliárd forint, míg a másik a Demján Sándor üzlettársaként ismert Nyúl Sándor (képünkön) vagyonkezelő vállalkozása, az 1,285 milliárdos tőkéjű a Daseda Kft. - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adataiból.
Holott egyébként az újonnan alakult cégek száma a tavalyi néhány százalékos visszaesés után ismét növekedésnek indult. Az első negyedév végéig 9689 vállalkozás kezdte meg a tevékenységét - és ez a szám kissé még emelkedhet is, mivel a társaságok egy részének bejegyzése, főleg eljárási és adminisztratív okok miatt, akár hónapokig is elhúzódhat -, míg egy évvel korábban ez a szám csak 8290 volt.

A csaknem 17 százalékos növekedés hátterében főként a kft.-alapítási kedv növekedése áll. A tavalyi 7468-cal szemben az idei első negyedévben csaknem kilencezer (8920) új kft. jött létre - ez közel húsz százalékos emelkedés -, vagyis több mint ahány új vállalkozás összesen elindult egy évvel korábban. Abszolút értékben kissé, arányaiban jelentősen nőtt az induló részvénytársaságok száma is: 72-ről 85-re, vagyis 18 százalékkal. Kevesebb betéti társaság alakult viszont (581 után 523, ami tíz százalékos visszaesést jelent).