Akciós bankbetétek - fontos figyelmeztetés érkezett

Már most kiemelt figyelmet igényelne többek között az, hogy betéti akciók helyett a stabilabb saját folyószámlás ügyfelekre támaszkodjon a hitelintézeti forrásgyűjtés.
B. Varga Judit, 2011. május 5. csütörtök, 05:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az új követelményeknek megfelelő likviditási mutatók elérése a szabályozói teendők mellett a bankrendszertől is erőfeszítést igényel − figyelmeztetett vezetői körlevélben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A felügyelet szerint a Bázel III európai szabályozáshoz alkalmazkodás érdekében már most kiemelt figyelmet igényel néhány terület, így az, hogy betéti akciók helyett a stabilabb saját folyószámlás ügyfelekre támaszkodjon a hitelintézeti forrásgyűjtés. A kis- és közepes vállalati ügyfélkörnél a szegmentáció fontosságát hangsúlyozzák, a nagyvállalatokhoz képest e szektor betéteire biztosabban és hosszabb távon lehet számítani. A nagyvállalatoknál és a közszféra intézményeinél a körlevél szerint a hitelintézeteknek törekedniük kell az ügyfélkapcsolatot szorosabbá fűző pénzügyi szolgáltatások kialakítására (letétkezelés, klíringelszámolás, cash-menedzsment).

A PSZÁF-körlevél is kitért arra − a jegybank (MNB) stabilitási jelentésében jelentős kockázatként azonosított jelenségre −, hogy elsősorban a külföldi források rövidülése miatt romlik a hazai bankszektorban a lejárati összhang. Az MNB sajtóosztályán a Napi Gazdaság kérdésére hangsúlyozták: a bankoknak az európai szabályozás bevezetése előtt szükséges lenne tudatosan csökkenteniük az eszközök és a források közötti lejárati eltérés mértékét, a pénzügyi stabilitásért felelős hatóságoknak pedig célszerű átgondolniuk, hogy bevezessék a lejárati kockázatok csökkentését célzó makroprudenciális szabályozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK