Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már 2017 elején terjedtek pletykák arról, hogy egy ismert milliárdos érdekeltségébe kerülhet a Pécsi Sörfőzde, a lehetséges vevők között pedig hamar emlegetni kezdték Matolcsy György jegybank-elnök unokatestvérét, Szemerey Tamás vállalkozót (az NHB Bank és a Bankonzult cégcsoport vezetőjét). A kisüzemi sörfőzdék pedig ebben az időszakban lobbiztak azért, hogy a kormány támogatásával felvehessék a harcot a nagy gyártókkal, amelyek szinte teljesen leuralják a magyar piacot.

A Napi.hu korábban részletesen beszámolt róla, hogy a kormány tavaly arról döntött, hogy 200 ezer hektoliternyi főzött sörmennyiségre lehet érvényesíteni a jövedékiadó-kedvezményt, szemben a korábbi 8000 hektoliterrel. A piacon ez kevés kisüzemnek jelentett igazi segítséget, mivel a legtöbbjük a 4-6 ezer hektoliteres termelési sávban volt jelen. Egy piaci szereplőnek jelentett ez igazi segítséget - mintha csak rájuk szabták volna -, ez pedig a Pécsi Sörfőzde volt: ahogy lapunk megírta, a termelt mennyiségük részleges csökkentésével azonnal nyereségessé válhatnak. Ez pedig 2017-ben meg is történt: 26 millió forintos pluszban zárták az évet.

"Jókora volt a teljes veszteség 2016-ban, különösen az üzemi eredmény volt elkeserítő. Tavaly már nyereségesen zártunk, de e mögött elsősorban a tőkeemelés és az elengedett követelések álltak. Az a célunk, hogy idén már a saját erejéből legyen legalább nullszaldós a vállalkozás, 2019-től pedig kezdjen el stabilan profitot hozni" - nyilatkozta Szemerey Tamás a Világgazdaságnak adott interjújában.

Azt pedig, hogy mitől várnak még nyereséget, a vállalkozó ezzel magyarázta: "A magasabb minőségű termékekre koncentrálunk, a prémiumsöröket azonban drágább előállítani, s ha nem segítene ebben az adókedvezmény, nem lehetnénk versenyképesek. Nem árt hangsúlyozni, hogy a mennyiségi korlát felemelése nem magyar találmány, az uniós szabályozás teszi lehetővé." Emellett bíznak még az alkoholmentes sörök gyártásában is, amelyre nem vonatkozik mennyiségi korlát.

Szemerey a lapnak arról is beszélt, hogy a tao-kedvezmény révén megjelenhetnek a sportszponzorációban. Azonban nem a futballmeccseken tűnhet fel a Pécsi Sörfőzde logója, hanem a kosár- és a kézilabdacsapatok mezein.

A fotó forrása: Napi.hu.