Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt Hannák György könyvvizsgáló jelentette be a MÖSZ szombati rendkívüli közgyűlésén, amelyen tájékoztatás hangzott el a sportszervezet pénzügyi helyzetéről, illetve a hiány rendezése érdekében tett lépésekről, határozat azonban nem született - tudósított az MTI.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a MÖSZ elnöksége által megbízott pénzügyi biztos közölte, hogy ezentúl minden kifizetés csak az ő pénzügyi ellenjegyzésével történhet meg. (Bajkai tagja az új fideszes médiaholding kuratóriumának, egykor az Orbán családot is képviselő ügyvéd - a szerk.) Emellett felül kell vizsgálnia az eddigi kifizetések jogszerűségét, illetve megalapozottságát, valamint január elejére egy költségcsökkentő programot kell előterjesztenie annak érdekében, hogy a szövetség májusra stabil működésű legyen - tette hozzá Bajkai.

Sebaj, a kormány ad még pénzt

A pénzügyi biztos közölte: a kormány döntött arról, hogy jelentős forrást, nagyságrendileg 300 millió forintot biztosít az ökölvívó-szövetség további működéséhez, illetve az ifjúsági világbajnoksággal összefüggő költségek biztosítására. Az olyan megbízási szerződéseken, vagy kiadásokon lehet spórolni, amelyek túlzóak, vagy nem megalapozottak. Emellett a biztos visszatekint majd az elmúlt időszak kifizetéseire is, mert azok között is akadnak olyanok, amelyek összegszerűségükben csökkentendők, ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy jogvitákra kerül majd sor.

A jelenlegi követelések között is akadnak olyan tételek, amelyek összege nem megalapozott, ezekben az esetekben az illetőkkel le fogunk ülni tárgyalni és csak a tényleges, piaci áraknak megfelelő összeget fogjuk kifizetni -mondta a pénzügyi biztos, aki január 5-én teszi majd le a javaslatait tartalmazó jelentést az elnökség asztalára, s azt követően kerül sor az új költségvetés kidolgozására, amelyre már szintén tesz ajánlást a jelentésben.

Bajkai István szerint ugyanakkor olyan költségvetésnek kell készülnie, amely biztosítja a megfelelő szakmai munkát, illetve az olimpiai felkészülést.

Közel egymilliárd ment el a budapesti ifjúsági vb-re

Tíz nap, amely megrengette a ring világát, az ökölvívók társadalmát - fogalmazott Hannák György. A könyvvizsgáló az ifjúsági vb pénzügyi mérlegét illetően elmondta, hogy összesen 578 millió forint bevételt könyvelhetett el a szövetség, ebből 291 millió származott a központi költségvetésből, 11 millió a nemzetközi szövetségtől, az AIBA-tól, és közel 276 millió a résztvevő országok regisztrációs díjából. Ezzel szemben a vb-rendezésnél a november 28. állapot szerint 980 millió forint költség merült fel.

A hiány 396 millió, s ehhez jött még hatmillió forint értékű tárgyieszköz-beszerzés - jelentette ki az MTI szerint a könyvvizsgáló, aki szerint még vannak le nem zárt tételek, be nem érkezett számlák, amelyek még növelhetik, de akár csökkenthetik is az összeget.

Hannák György a történteket azzal magyarázta, hogy nem volt meg a kellő összhang a gazdasági apparátus között, a szakértelemmel szemben is merültek fel kétségek, amikor pedig a szervezők látták, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés lesz a vb lebonyolításához, az emberi erőforrás minisztérium költségvetési okokra hivatkozva elállt a további támogatástól.

Ezért drágult a vb Erdei Zsolt szerint

Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke a megnövekedett szervezési költségeket azzal magyarázta, hogy a vb megrendezése Budapesten többe került, mint az eredetileg kijelölt Győrben, illetve, hogy az AIBA is fellépett további követelésekkel - például a szervezőknek két ringet kellett megvásárolniuk a nemzetközi szövetség szponzorától, amelyekre nem volt szükségük. A vártnál kisebb bevételeket azzal indokolta, hogy az előzetesen bejelentkezett 81 ország 500 versenyzője helyett csak 63 ország 361 ökölvívója jött el Budapestre.

A jövőt illetően az elnök úgy látja, hogy a szövetség működésében is vannak jelenleg olyan kiadások, amelyek nem szükségesek, ezért azok elhagyásával is lehet javítani a MÖSZ anyagi helyzetén.

Az állam a kialakult helyzet konszolidálását tűzte ki célul, a két felmerült megoldás közül a magasabb összegű támogatás kidolgozását végzik - mondta Deák Attila, a sportért felelős államtitkárság osztályvezetője az MTI szerint. Meg kell valósulniuk az ökölvívó-szövetség azon szakmai programjaiknak, amelyekre céltámogatást kaptak, ezt ellenőrizni fogják.

Csötönyi Sándor, a szövetség tiszteletbeli elnök hozzászólásában összefogásra szólította fel az ökölvívók társadalmát. Össze kell húzni a büdzsét és ez nagyon fog fájni - mondta a korábbi elnök, aki szomorúan állapította meg, hogy Balzsay Károly egészségi állapota miatt jelenleg nem tudja ellátni szövetszövetségi kapitányi feladatát. Erdei jelezte, átmenetileg segítője, Törteli Ferenc vette át tőle a pozíciót.