Az akció során 171 kereskedőnél, valamint 100 őstermelőnél vizsgálták a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását a Nébih szakemberei. Az ellenőrök tapasztalatai szerint jellemző, hogy a piacokon egy kereskedőnek több standja is van, általában kettő-három, de volt példa öt külön standra is.

Általános problémaként említhető a kötelező jelölések (például a származási ország, a minőségi osztály, a fajt) hiányos feltüntetése. Jellemző továbbá, hogy ugyan a magyar áruknál kiírják a származást, akár még a termőtájat is (például szentesi paprika), azonban az import termékek esetében már elmarad a kötelező tájékoztatás. A piacellenőrzések során a kisebb hibákért 110 esetben figyelmeztetést, a súlyosabb esetek miatt 20 alkalommal bírságot szabtak ki a szakemberek, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben.

Az ellenőrzéssorozat másik kiemelt területe az álőstermelők kiszűrése volt. Általános tapasztalat, hogy az őstermelők jelenléte az egyes piacokon rendkívül változó. Az átláthatóságot azonban nagyban nehezíti, hogy a termelői standokon sokszor kereskedők is árulhatnak, így nehéz megkülönböztetni, hogy ki a valódi termelő.

Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom. Emiatt fontos, hogy a hatósági ellenőrzések során a szakemberek kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a termelői asztalokon kínálják nem saját termesztésű, hanem vásárolt áruikat. A Nébih ellenőrei az őstermelők esetében a termelés helyszínén is ellenőrzést tartottak. Ennek során előfordult, hogy kiderült, a termelő valójában egyáltalán nem termel, vagy csak részben termel és kínálatát - választékbővítés céljából - vásárolt termékekkel egészíti ki. A szakemberek 15 termelő esetében kezdeményezték az őstermelői igazolvány bevonását.

Az akció tapasztalatai alapján elmondható még, hogy a piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek. A nyitva tartása azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető a piacok kínálata - közölte a hatóság.