Az Aldi biatorbágyi logisztikai központja 53 ezer négyzetméteres területével az ország egyik legnagyobb egylégterű raktára. Ide érkeznek be az élelmiszer és nem-élelmiszer jellegű termékek az áruházlánc valamennyi beszállítójától, illetve innen indulnak naponta áruval a vállalat teherautói az ország 140 Aldi-üzletébe. Ez évente mintegy egymillió raklapnyi áru be- illetve kiszállítását jelenti, ami a raktáron belüli anyagmozgatással együtt évi mintegy négymillió raklapnyi áruforgalmat tesz ki - olvasható a diszkontlánc közleményében.

A raktárban három műszakban mintegy 400 dolgozó biztosítja az áruátvétel, az anyagmozgatás, az összekészítés és a kiszállítás gördülékenységét, egyúttal naponta 220 kamion gépkocsivezetője is itt tartózkodik a ki- és berakodás idejére. Mindez sok kapunyitással, illetve árumozgatással jár, elkerülhetetlen a szálló por képződés, hiszen az áru 80 százaléka hagyományos raklapon érkezik.

A szálló por alapvetően három területen okoz problémát: egyrészt az itt dolgozók közérzetét rontja, illetve belélegezhetik, ami hosszú távon veszélyes lehet az egészségükre, másrészt a raktári gépek, berendezések gyakoribb karbantartást, takarítást igényelhetnek, egyúttal csökkenhet az élettartamuk, harmadrészt az áru és a raktár tisztántartása, takarítása jelentős költséggel járhat.

Az ALDI ezért úgy döntött, hogy logisztikai központjának légterébe 24 porszűrőt szerel fel. A svájci Zehnder Clean Air Solutions által telepített gépek a korábbi pormennyiség 75-80 százalékát megszűrik. A légszűrők alkalmazásának köszönhetően mintegy 30 százalékkal csökkentek a takarítási költségek, de ugyanilyen fontos, hogy a munkatársak már az első napokban visszajelezték, hogy lényegesen tisztább a levegő, jobb a közérzetük.