Felszólítást kapott az Aldi, a Spar és a Lidl

Pálmaolajmentes polc nyitására szólította fel az Aldit, a Spart és a Lidlt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) annak érdekében, hogy a vevőknek ne kelljen minden egyes termék összetevőjét végignézni, ha nem akarják az ökológiai katasztrófával fenyegető pálmaolaj iparágat vásárlásukkal támogatni.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 3. szombat, 13:27
Fotó: Napi.hu

Nyílt levelet írt a TVE a Szókimondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel az Aldinak, Sparnak, Lidlnek, felszólítva őket arra, hogy árulják külön polcokon a pálmaolajmentes termékeiket, így állva ki az esőerdők irtása ellen. Azt akarják elérni, hogy az említett áruházláncok magyarországi üzleteiben ne kelljen a vásárlóknak órákat tölteni minden egyes árucikk összetevőinek böngészésével, hogy van-e benne pálmaolaj, vagy sem - olvasható a TVE honlapján.

Arra kérik a láncokat, hogy a feldolgozott élelmiszerek közül azokat, amelyekben legjobb tudomásuk szerint nincsen pálmaolaj, pálmazsír, vagy pálmamagolaj egy helyen tegyék elérhetővé a vásárlók számára. Ehhez egy plakátot kapnak, amit a polc fölé kihelyezhetnek a vásárlók tájékoztatására.

A TVE kiemeli, a napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető pálmaolaj termesztés érdekében naponta 20 hektárnyi esőerdőt vágnak ki, s bár főleg bioüzemanyag előállítására használják, a pálmaolaj alacsony ára miatt mára már számtalan feldolgozott élelmiszerben és kozmetikumban van jelen.

Az esőerdők azért fontosak, mert eltűnésük hozzájárul a klímaváltozáshoz, hiszen több tonna szén-dioxidot szűrnének ki a légtérből naponta. Ugyanakkor a helyi lakosság életfeltételeit is csak a természetes erdők képesek biztosítani. Az orángutánok kipusztulását 10 évre teszik a hozzáértők a természetes élőhelyek eltűnése miatt - említi az egyesület a három legfontosabb következményét az esőerdők kiirtásának.

Miért tesznek mindebe pálmaolajat?
A pálmaolaj szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, jól keverhető más olajokkal, magas hőmérsékleten sem oxidálódik, mint például a napraforgóolaj. Lassabban olvad tőle a fagyi, krémesebb a rúzs, jobban habzik a tusfürdő. Ráadásul olcsó: az olajpálma gyorsan nő és bőségesen terem. Nagyrészt a "harmadik világ" országaiban termesztik (a világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát Indonézia és Malajzia adja), ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak. 2017-ben csak az EU-ban 7,7 millió tonnát használtunk fel belőle, közel felét bio-üzemanyagként. A Földön átlagosan fejenként 8 kg-ot fogyasztunk belőle évente.

Frissítés (a Spar reakciója):

"Jó hír, hogy a Spar szeretné a felhasznált pálmaolaj mennyiségét is jelentősen visszafogni, mivel az alapanyag iránt világszerte fokozódó igénynek esőerdők - és így számos növény- és állatfaj - esik áldozatául. Ezért az áruházlánc azt tűzte ki célul, hogy már 2019 végére a többletértéket hordozó saját márkái esetében elérje a teljes pálmaolajmentességet" - közölte Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője lapunkkal, aki szerint a pálmaolaj kiváltása már csak alig néhány termékkategória esetében nem történt meg.

"A folyamatot az év végéig ezeknél is le szeretnénk zárni. A fenti márkacsaládok aktuálisan közel 300 nemzetközi, illetve hazai fejlesztésű élelmiszert foglalnak magukban. A pálmaolajmentes termékek könnyebb azonosíthatósága érdekében a csomagolások többségén a csatolt logóval jelezzük a pálmaolajmentes receptúrát, ezzel is biztosítva a vásárlók számára a gyors és egyszerű beazonosítást" - tette hozzá Maczelka Márk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.08.03 15:27

Nomeg tiltakozzunk ezerrel a bioetanol gyártók ellen akik a kukoricából gyártják az alkoholt a benzinhez..
Ugyanaz a történet csak itt bio üzemanyagnak nevezzük a környezetkárosítást :)

Szóvan nagyon hülye ez az emberiség !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurko, 2019.08.03 15:20

Ezek szerint a CBA, Coop, Real, PennyMarkt, Tesco, Auchan és a többiek nem érintettek a pálmaolaj ügyben! Ez kifejezetten örömteli hír! Ugyan miért is kellene a vásárlónak órákat töltenie az egyes árucikkek cimkéinek az elolvasásával? Talán van olyan vásárló, aki végig olvassa az összes árucikket. Nem árt az, hogy ha valaki felhívást ír, akkor gondolkozzon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.08.03 15:04

Egyetértek! A pálmaolaj ill. pálmazsír a legrosszabb megoldás, filléres vacak, de full egészségtelen. Én is nézem mindenhol a világon, hogy mi van az összetevőkben. Pálma kizárva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.08.03 14:31

kussoljatok inkább - menjetek az orangutánok közé
ott sokkal jobb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html