Pénteken egyeztetett az 56 Alexandra könyvesbolt bérletének átadásáról az érdeklődő kiadókkal az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. menedzsmentje és a válságtanácsadó PD Consulting Kft. Legfeljebb 24 üzletet vinne tovább a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége - derül ki az mno.hu cikkéből.

További 6-8 boltra két másik könyvkiadó jelentkezett. A Gulliver Könyvkiadó, a Saxummal és a Sziget Kiadóval közösen 4-5 üzlet átvételén gondolkodik. A Gulliver vezetője, Domina István a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy korrektnek tűnt a Rainbow-vezetőség tájékoztatása, mégsem tudott meggyőződni arról, hogy jogilag és morálisan vállalható lenne ez a megállapodás. A kiadót az is aggasztja, hogy az üzletekben található könyvkészletekkel papíron Matyi Dezső cégével, a nagykereskedő Könyvbazár Kft.-vel kellene elszámolni, de közben most a könyvkiadók a kiskereskedő Rainbow, illetve az azt kívülről irányító tanácsadó cég (PD Consulting) képviselőivel tárgyalnak erről.

Matyi Dezsőnek ez nem tetszik

Az Alexandra-alapító, a boltokat könyvekkel ellátó nagykereskedőt, a Könyvbazár Kft.-t vezető Matyi Dezső szerint jogellenes a megállapodás. A kiskereskedő Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonosa szeptember óta a Wolf-CRS Kft., amely javasolta új ügyvezető kinevezését (aki a PD Consulting munkatársa, és a megbízása hat hónapra szól, ami 2017. február 28-án jár le). A Rainbow másik 50 százalékán Matyi Dezsőhöz közel álló három személy osztozik. Az ő nevükben Szabó Tünde, Matyi volt felsége szerdán közleményben tudatta, hogy a cég február 17-én taggyűlést tartott, s azon nem adtak felhatalmazást az ügyvezetőnek arra, hogy a Rainbow bérleményeinek bérleti jogával kapcsolatosan kiadókkal tárgyaljon. Ilyen eljárás jogellenes és súlyosan sérti a társaság érdekeit - írták a közleményben.

Egyszerű csődbűntettet követnek el - mondta most Matyi Dezső a Magyar Nemzetnek, jövő keddig, ameddig az ügyvezetés mandátuma szól, mindent megtesz, hogy "ne vihessék véghez, amit akarnak". Elmondása szerint az ő célja az volt, hogy egyben tartsa a könyvesboltláncot, szerinte olyan vevő is lett volna a Rainbow-ra, amely kártalanítja a kiadókat. Megnevezni nem akarta a vevőjelölt céget, de szerinte a tulajdonostárs Wolf-CRS nem kért az ajánlatból.