Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az alapos helyzetfelmérést követően alternatívákat dolgozott ki a megoldás érdekében a döntéshozók részére - válaszolta a minisztérium lapunk azon kérdésére, hogy az Alexandra könyves hálózatot ellátó nagykereskedő, a Könyvbazár Kft. fizetésképtelensége következtében kialakult helyzetben az állam milyen segítséget nyújthat a pénzükre váró kiadóknak és nyomdáknak. Az állam ugyanakkor tartózkodik a könyvpiaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozástól. A döntés megszületését követően tájékoztatjuk a nyilvánosságot - közölte az Emmi.

A kulturális tárca vizsgálja azt is, hogy szükség van-e jogszabály-módosításra, amely a könyvkiadásban jelentkezett problémák megoldását segítenék. Ebben az esetben is az az elv, hogy kerülendő a közvetlen állami beavatkozás a könyvpiaci folyamatokba - írta válaszában az Emmi.

Lázár: ez piaci ügy, nem nemzeti

A kormány piaci és nem nemzeti ügynek tekinti a kérdést, a nemzetgazdasági miniszter nem kockáztatja erre az adófizetők pénzét - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 16-ai kormányinfón arra reagálva, hogy L. Simon László, a Miniszterelnökség volt államtitkára szerint az Alexandra válsága "súlyos kultúrpolitikai kérdés, súlyos nemzeti ügy", s összefogást sürgetett. Lázár megismételte a múlt heti kormányinfón elmondottakat, hogy a károk kormányzati átvállalására vonatkozó előterjesztést a gazdasági kabinet ülésén a nemzetgazdasági tárca és a Miniszterelnökség is elvetette.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) korábban hárommilliárdos gyorssegélyt kért a kulturális kormányzattól a kritikus könyvpiaci helyzet orvoslására, majd követelésvásárlásra vonatkozó javaslatot tett az Emminek.

A válság elhúzódása az MKKE szerint a tőkehiányos kis és közepes kiadók bedőléséhez vezethet, s a kiadók megrendülése érinti a szerzőket és a nyomdákat is. A legnagyobb veszély az MKKE szerint, hogy öt-tízmilliárd forint értékű árukészlet zúdul a kiadókra - a könyvek üzletekből történő kivonásával -, annak szállítási és raktározási költségeivel együtt. Ennek következtében pedig drasztikus leárazási hullám indulhat be a könyvpiacon.

A követelésvásárlás is lekerült a napirendről?

Az Emmi képviseletében Závogyán Magdolna helyettes államtitkár találkozott január 30-án az MKKE képviselővel. A találkozón az MKKE vezetői azt javasolták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit, mivel az állam a követelések behajtásában hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem 400 beszállító.

A január 30-ai találkozót követően nem került sor újabb egyeztetésre az Emmi és az MKKE között, az akkori állapot szerint az állam nem zárkózott el a könyves szakmai szervezet követelésvásárlási indítványa elől - tudtuk meg Keresztury Tibor MKKE-igazgatótól. A találkozó után kiadott közlemény szerint - amit az MTI közölt - Závogyán Magdolna azt mondta, a kulturális kormányzat partner abban, hogy a kialakult helyzetre megoldás szülessen. Ugyanakkor nyomatékosította, hogy kizárólag az esetleges kárvallott kiadók és nyomdák helyzetére igyekeznek megoldásokat találni.

Az MKKE igazgatója szerint az L. Simon László által a közelmúltban felvetett javaslatok közül a könyvkereskedelmi árrés jogszabályi meghatározása, valamint a könyvkereskedők kiadói tulajdonszerzésének korlátozása már olyan állami beavatkozás lenne a könyvpiaci folyamatokra, amit nem tartanak kívánatosnak.

A kritikus helyzet az Alexandra boltokat könyvekkel ellátó Könyvbazár Kft. és az üzleteket működtető Rainbow Kft. elszámolási vitája miatt alakult ki. (A fizetési problémák ugyanakkor nem új keletűek, az Alexandra korábbi központi cége, a Pécsi Direkt Kft. hatalmas tartozást görgetett, ez a cég két évvel ezelőtt több mint 9 milliárdos adóssággal felszámolás alá került.) A Könyvbazár és a Rainbow egymással szemben több mint hárommilliárd forintot követelnek, ugyanakkor a Könyvbazár több mint hárommilliárddal tartozik a könyvkiadóknak. A kiadók kivonják könyveiket az üzletekből.

Tüntetés a Nyugatinál, nyílt levél Matyinak

Közzétették követeléseiket az Alexandra Nyugati téri üzletháza elé pénteken 16 órára tüntetést szervező kiadók, a G-Adam kiadó és a ElektroPress képviselői. Többek közt az kérik, hogy a Könyvbazár Kft.-t vezető Matyi Dezső azonnal kezdjen el tárgyalni a kiadókkal a teljes tartozás kifizetéséről. A szervezők továbbá nyílt levélben kérik Matyi Dezsőtől, hogy a tüntetésen álljon ki a könyvkiadók elé, és vázolja fel tervét, "miként kívánja kihúzni a kiadókat a csávából".

A követelések:

1. Matyi Dezső 5 napon belül üljön le velünk, kiadókkal tárgyalni, a teljes tartozás kifizetéséről és annak ütemezéséről.

2. 2017. február 28-ig fizesse ki a kiadóknak a teljes decemberi bevételt.

3. Követeljük, hogy képviselőink részt vehessenek a Könyvbazár Kft. minden, az Alexandra-üzletek eladásáról, illetve az Alexandra adósságainak rendezéséről szóló tárgyalásán.

+1. A Könyvbazár Kft. a fővárosi kiadók részére szállítsa vissza a visszáruzott könyveket Budapestre, a Tomori utcai telepére.

- írták a tüntetés szervezői Facebook-oldalukon.