Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kultúráért felelős államtitkárság képviselői és az MKKE vezetői és szakértői hétfőn délután folytattak megbeszélést a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről. A tárgyaláson jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, az MKKE részéről pedig többek között Kocsis András Sándor elnök és Keresztury Tibor igazgató - közölte az MTI-vel hétfőn az MKKE Elnöksége. Közleményük szerint az egyesülés elnöke tájékoztatást adott az elmúlt napokban kialakult, a Könyvbazár Kft. fizetésképtelenségéből adódó súlyos helyzetről.

Az MKKE vezetői egy javaslatot is megfogalmaztak: mivel az állam a követelések behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem 400 beszállító, ezért indítványozták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit.

Fontos szempontként vetődött fel továbbá, hogy az egyesülés vezetői nem tartanák célszerűnek és kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvszakma piaci folyamataiban - áll az MKKE kommünikéjében.

A kormányzat partner, de nem akar közvetlen beavatkozást

Závogyán Magdolna tájékoztatásuk szerint kifejtette: a kulturális kormányzat partner abban, hogy a kialakult helyzetre megoldás szülessen. Ezzel kapcsolatosan tájékoztatást adott arról, hogy a tárcák között többféle megoldásról is egyeztetések folynak, és nem zárkózott el az MKKE által felvetett követelés-felvásárlási konstrukció megvalósításától sem.

A helyettes államtitkár nyomatékosította, hogy kizárólag az esetleges kárvallott kiadók és nyomdák helyzetére igyekeznek megoldásokat találni. Kifejtette továbbá, hogy az állam tartózkodik a könyvpiacba történő közvetlen beavatkozástól.

Az elkövetkezendő napokban a tárca gazdasági szakértői vizsgálják az optimális megoldást.

Závogyán a tárgyalás további részében tájékoztatást adott arról, hogy az iparűzési adó kérdésében egyértelmű törvényi szabályozással a jövőre nézve tudnak megoldást kínálni. Ez a lezárt ügyekre visszamenőleg már nem vonatkozna, ám kiterjedhetne a folyamatban lévő eljárásokra is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az MKKE és négy írószervezet által a Kortárs Irodalom Évére benyújtott programtervezetre az Arany-emlékév keretén belül 40 millió forintos előterjesztés kerül a kormány elé.

Válasz két hét múlva

Závogyán álláspontja szerint az egyesülés javaslataira két hét múlva várható kormányzati válasz - közölte az MKKE.

Az MKKE korábbi tájékoztatása szerint a Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.