Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akinek még van Alexandra-könyvutalványa, az a jelenleg nyitva tartó négy Alexandra boltban - a Nyugati téri Alexandra Könyvpalotában, a budai MOM Park-ban, a győri Baross Gábor utcai, valamint a kaposvári üzletekben - válthatja be azokat, az üzletek Matyi Dezső érdekeltségében maradtak - írja a Magyar Nemzet.

A Napi.hu a múlt héten beszámolt róla, hogy a többi, Rainbow Üzletlánc Kft. által üzemeltetett 56 könyvesbolt bezárt. Jelenleg leltároznak, azok az üzletek, amelyeket más kiadók kibérelnek, az árukészlet és a dolgozók átvételével újranyitnának. Közülük 24 egység bérletét venne át a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége. További öt üzletet vinne tovább a Nédiosz Kiadó Kft., amely szintén több kiadót képvisel.

A megmaradt Alexandra-könyvutalványokat az Alexandra könyvesboltokból lett Líra-Móra üzletek nem fogják beváltani. A törzsvásárlói igazolványokat viszont kicserélik - mondta Kolosi Tamás, a Líra elnöke a Magyar Nemzetnek. A Nédiosz, amely a Saxum és a Gulliver kiadókkal közösen tervezi üzletek átvételét, szintén nem fog Alexandra-utalványt beváltani.

Újranyit néhány üzlet

A Líra és a Móra által átvett üzletek folyamatosan kinyitnak az elkövetkező hetekben - ígéri Kolosi. Szerdától üzemel a kőbányai CBA Újhegy Bevásárlóudvarban és az óbudai Csillagvár Bevásárlóközpontban található könyvesbolt, csütörtök-pénteken pedig újabb üzletek követik példájukat. A legtöbb szerződést már aláírtak a helyiségek bérbeadóival, a maradék boltokkal még tárgyalnak. Ezért nem közölt egyelőre pontos boltlistát a lappal Kolosi Tamás.

Az 56 Alexandra üzletből ha 20 zárna be végleg, az Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint 500 millió és 1 milliárd forint közötti kiesést jelentene a könyvpiac éves forgalmából, ami nem kevés a 46 milliárdos könyvszakmai forgalomhoz képest, de önmagában nem rázza meg a könyvpiacot. Az viszont nagyon is könnyen előfordulhat, hogy könyvkiadók válnak áldozatává az Alexandra fizetésképtelenségének.

Vetélkednek az üzletekért - megtartanák az Alexandra nevet

A Rainbow Üzletlánc Kft.-t kihagyva mintegy 30 Alexandra könyvesbolt átvételéről tárgyal a bérbeadókkal a Bookangel Kft., amelyet a Könyvmolyképző, a Maxim és más független kiadó tulajdonol és támogat. A Bookangel azt közölte a Világgazdasággal, hogy keresi a jogi lehetőségét a boltok Alexandra márkanevének továbbvitelére is. Készek azonnal 100-120 dolgozót átvenni, s gazdasági szakemberekkel újítanák meg a menedzsmentet.