Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként - ismertette a részleteket Nagy László.

Az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a december eleji, online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4 ezer 600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra; és bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Novemberben derült ki, hogy válságba került a közműves cég: a közzétett beszámoló szerint az Alföldvíz Zrt. 2019-es üzemi tevékenységének eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. Jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd, azaz a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik.

A 2020-as becslés szerint a saját tőke és az alaptőke aránya külső beavatkozás nélkül 15,7 százalékra csökkenne, ami "felveti már a hitelezői igények kielégítésének veszélyeztetését is".

A szeptemberi közgyűlésen a cég emellett közölte, nem látnak más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a 3 milliárd 815 millió forintos alaptőke leszállítását 2 milliárd 564 millióval veszteségrendezés érdekében 1 milliárd 251 millió forintra.