Az Erste bank azt közölte a portállal, hogy a szolgáltatást igénybe vevők jellemzően évekig bérlik széfjeiket, így ritkán üresednek meg helyek.

A Raiffeisen is 100 százalékos kihasználtságról beszélt.

A CIB-nél sem sok jóra számíthatnak a "beeső" ügyfelek. Mindig nagy az érdeklődés a széfek iránt, jellemzően nincs szabad hely. A banknak több fiókban várólistás ügyfelei is vannak. A CIB több mint 3400 értékőrzőt alakított ki, amelyeknek átlagosan 90 százaléka foglalt. Ők ugyanakkor azt is hozzátetté, hogy vizsgálják a bővítési lehetőségeket.

Az Unicreditnél is a hosszú távú, folyamatos kapcsolat a jellemző. Csak ritkán van igény néhány hetes vagy hónapos bérletre, így a fiókhálózatukban elérhető értékőrzők kihasználtságának szintje is tartós. Budapesten például 90 százalék körüli a kiadott széfek aránya, de vidéken valamivel nagyobb arányban akadnak még bérelhető trezorok.

Az MKB-nál az év elején összesen a széfek kevesebb mint fele volt szabad státuszú, a budapesti kihasználtság 90 százalék feletti volt. Ezért tavasszal az MKB székházában található fiókban egy modern, önkiszolgáló, hosszabb elérési idővel rendelkezésre álló széfrendszert telepítettek. Ennek köszönhetően jelenleg mind a fővárosban, mind vidéken zökkenőmentesen állnak ügyfeleik rendelkezésére.

A széfek iránti kereslet változatlanul magas, de valamennyi széfszolgáltatással rendelkező OTP fiókban található szabad rekesz - tudták meg a legnagyobb magyar banknál. A hitelintézet 2020-ban több budapesti és vidéki fiókját felújíthatja, és ezzel együtt a széfszolgáltatás fejlesztését is tervezik.

Engedély nélkül

Akad olyan nem banki vállalkozás, amely már többszöri változás után is jelen van a piacon. Úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által többször megbüntetett Széfbanknak csak a neve tűnt el. A napokban újabb határozat jelent meg, amely szerint az MNB engedély nélküli széfszolgáltatási tevékenység miatt 5,5 millió forint bírságot szabott ki a Herőcz Trade-re (korábban ők Értékbox néven működtek). A jegybank megállapította, hogy a cég a Széfbank székhelyén található üzlethelyiségben szolgáltat.  A társaság több mint 200 széfszolgáltatási szerződést kötött ügyfeleivel - akár személyi azonosítás nélkül. Az MNB helyszíni ellenőrzése során jelentős számú anonim bérlőt talált.

A jegybank minden esetben hangsúlyozza, hogy az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet. E társaságok ugyanis jellemzően nem felelnek meg a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú, szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek.