A Nébih a Lidl Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletéből származó, egy kilogrammos, Baroni nevű virsliből vett mintát. Kiderült, hogy a termék 40 helyett csak 18 százalék húst tartalmazott. A készítmény - fő összetevőként - 43 százalék "csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst", úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

A terméket tehát jogellenesen hozták "virsli" megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A Nébih ezért elrendelte az érintett tétel (fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280) továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű baromfivirsli forgalomból való kivonását. A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

Reagált a Lidl

A szóban forgó termék minőségében, annak hústartalmában, a hústartalom feltüntetésében nem történt változás az elmúlt évek során - közölte a Lidl Magyarország a Napi.hu-val.

Kizárólag a termék megnevezése nem felel meg a hazai jogszabályi előírásoknak, ezért a terméket a Lidl Magyarország a Nébih határozatának értelmében a mai nappal visszahívta az értékesítésből - írta a diszkontlánc.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek. A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Jövő augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat (minimum 51 százalék) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (maximum 10 százalék).

(Képünk illusztráció)