Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia városokból elsősorban észak-afrikai országok felé járatokat indító Aigle Azur csütörtök este jelentette be, hogy szombattól minden járatát törli, és az anyagi helyzete miatt képtelen kártérítést fizetni az utasainak, valamint megpróbál hétfőig egy olyan vevőt találni, amely átvenné a cég minden tevékenységét.

Több ezer utas rekedt külföldön. Nincsenek pontos adataink, de utasok rekedtek Algériában és Maliban - mondta az államtitkár. Tárgyalnak a francia légitársaságokkal, az Air France csoporttal, hogy megtalálják a lehető legmegfelelőbb megoldásokat azért, hogy egyetlen külföldön rekedt utas se maradjon megoldás nélkül.

A francia kormánytag - aki korábban pilótaként dolgozott - megerősítette, hogy az állam befagyasztotta az Aigle Azur adósságainak egy részét azért, hogy a légitársaság a lehető legtovább működhessen, és haza tudja szállítani az utasait és folytathassa addig a tevékenységét, amíg nem talál megfelelő vevőt.

Az államtitkár elmondta: létezik egy nemzetközi jogsegélyrendszer, amelynek keretében egy járatait elindítani képtelen vállalat bérelhet járatokat más légitársaságtól. Az állam figyelemmel kíséri és megpróbálja segíteni az átvételi projektet - közölte az államtitkár. Több légitársasággal és más légi tevékenységet folytató vállatokkal is tárgyalások kezdődtek az Aigle Azur tevékenységeinek átvételéről.

Az 1200 embert foglalkoztató Aigle Azur csütörtök délután leállította a Maliból, Portugáliából és Brazíliából érkező járatait, majd először a dolgozóival közölte, később pedig az utasait is tájékoztatta arról, hogy nincs más választása, mint a földön tartani a gépeit. A péntekre tervezett 44 járat még elindul, kivéve egyet, amely Franciaország és Algéria között közlekedik.

Az Air France pénteken közölte, hogy kedvezményes árat hirdet meg az Aigle Azur külföldön rekedt utasainak, a Vueling október 15-ig Algír és Marseille között 80, Porto és Párizs között pedig 100 euróért kínál jegyet a csődbe ment vállalat utasainak.

Az Aigle Azur 11 gépével tavaly 1,88 millió utast szállított és 300 millió eurós forgalmat könyvelt el - írta az MTI.