A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent rendelet keddtől hatályos.

A rendelet a csődtörvényre hivatkozik, amely lehetővé teszi, hogy a kormány - rendeletben - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket,

 

  • amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy
  • amelyek esetében - ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség előreláthatólag nem szüntethető meg - kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

 

Ebben az esetben vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság (az  állami felszámoló) jár el. Ez pedig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A most államosított Ecomont-Trade Kft. 2020-as árbevétele mindössze 93,4 millió forint volt, adózás előtti eredménye alig 41 ezer forint. A likvidálás előtti évben azonban sokkal jobban ment a társaságnak: 874,1 millió forintos forgalmat produkált, igaz, 186 ezer forintnyi veszteség lett ebből az Opten adatai szerint.