Állami lesz a Mátrai Erőmű

Korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI beszámolója szerint.
Rácz Gergő, 2019. december 20. péntek, 17:09
Fotó: MTI Fotó / Komka Péter

Ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolta, hogy az állam megvásárolja az Opus Global Nyrt.-től az erőművet, és bezárás helyett átalakítási tervet dolgoz ki a jövőképes működtetésére.

A Mátrai Erőmű az energiaszükséglet több mint 17 százalékát fedezi, vagyis a paksi után az ország második legnagyobb alaperőműve. A 30 százalékot meghaladó villamosenergia-behozatal nem növelhető tovább, az üzem csaknem 10 éves korszerűsítése azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kormány terveinek megfelelően 20 százalék alá csökkenjen az import részaránya.

A további működtetést indokolja az erőmű elhelyezkedése is, hiszen több térség energiaellátása a hálózatok átalakításáig kizárólag innen biztosítható. Ezen felül több mint 2100 ember dolgozik itt, az üzemhez kapcsolódó ipari parknak csaknem 10 ezer alkalmazottja van, a megújuló erőműre ráadásul további üzemi lehetőségek is épülhetnek.

Az erőmű megvásárlását követően a legsürgősebb feladat a működési költség csökkentése, hozzátéve, hogy ezen belül a legnagyobb részt jelenleg a folyamatosan dráguló szén-dioxid-kvóta költsége teszi ki. Az átalakítással párhuzamosan a széntechnológia kivezetéséig biztosítani kell az elöregedő blokkok működtetését, és át kell alakítani a visontai bánya termelését is.

Az átalakítás egy 500 megawattos gázturbinás erőművel számol, lehetőség szerint megújuló forrásból származó gázra alapozva, a hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódva pedig hulladékhasznosító blokk is létrejönne. Az évi csaknem 1 millió tonnányi kommunális hulladék kezelése megoldhatatlan az energetikai hasznosítás nélkül, ebből a Mátrai Erőműbe csaknem 400 ezer tonnányi kerülhetne a tárcavezető közlése szerint. A bányához kapcsolódó rekultiváció napelemparkkal egészülhet ki, a korszerűsítések pedig elektromos energiává visszaalakítható hidrogén előállítását is lehetővé tennék környezetbarát módon.

A Mátrai Erőműben az utolsó lignites egység működési ideje 2029 végén jár le, ezt követően a széntüzelés leállna, és csak tartaléknak maradna egy blokk. Ennek megtartását azzal indokolta, hogy visontai lignit kivételével a belföldi erőművek mindegyikét külföldről érkező nyersanyagok működtetik. Magyarország egyetlen jelentős mennyiségű belföldi fűtőanyaga a szén, ezen belül a 2,6 milliárd tonnányi a lignitkészlet, amelyet a kormány szükséghelyzetben felhasználható stratégiai tartaléknak tekint.

Palkovics László szerint nem zárható ki az sem, hogy a technológia fejlődése idővel lehetővé teszi a lignit környezetbarát felhasználását is.

A Mátrai Erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le. Az átalakítás értékét a következő évtized technológiai újdonságaitól függően 200-300 milliárd forintra becsülte, de hangsúlyozta, hogy a költségeket nem az áram árának emelésével fedezik. A széntechnológia kivezetése az EU-céloknak is megfelel, az átalakítások ezért részben uniós támogatás, többek között a tagállamok energetikai korszerűsítéseit segítő modernizációs alap fedezheti.

Palkovics László a beruházáshoz kapcsolódva kijelentette, hogy Magyarország teljesíti a 2030-as klímacélokat, és támogatja a 2050-es klímacélokat is, ám a felelősségteljes klímapolitikának a célok mellett ki kell jelölnie a feladatokat és az eszközöket is. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az erőmű dolgozóinak állását nem veszélyezteti az átalakítási folyamat, legfeljebb a munkaerő átcsoportosítása merülhet föl az üzemen belül.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása és korszerűsítése az ország energiaszuverenitásához is hozzájárul, hiszen ezzel a legnagyobb belföldi lignitvagyon állami felügyelet alá kerül. Az intézkedés része annak a folyamatnak, amely visszaszerzi az energetikai ágazat privatizált stratégiai eszközeit, miként korábban az E.On gázüzletágát, vagy az orosz Mol-részesedést, amellyel megszűnt az orosz kontroll a magyar földgázszállító rendszer fölött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.12.22 14:29

segíteni kell szegény éhező mészárosnak azaz o1g- nek nehogy gyerekeinek kelljen koldulni, hogy kapzsiságában ganajba nyult, állam bácsi- azaz a vajda majd segít
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2019.12.21 16:58

@sziddha:
"Nemrég miért vette meg Mészáros
uraság ezt a korszerűtlen erőművet !? "

Azért mert akkor még nyereséges volt a cég. Olcsó volt a Co2 kvóta 5euro/t, ma meg 25euro/t és csak drágul. (az EON ezt már korábban lefedezte a tőzsdén olcsón vett kvótával). Ráadásul mivel ismert volt, hogy be kell zárni a lignit erőművet ezért szerintem arra számított, hogy a bányarekultiváció munkát és főleg pénzt fog hozni. Ráadásul az Eon a jövőben korszerűsítés és fejlesztés miatt a cégben felhalmozott 32 millárd forintot az eredménytartalékban.
Csakhogy a bányarekultivációra egyenlőre nincs állami pénz, a fejlesztésre meg magántulajdonú cég nem kaphat sem EU-s, sem állami támogatást. A veszteséges működés miatt most zsákszámra kellene önteni a cégbe a pénzt megtérülés nélkül ami vagyonvesztést okozna a vajdának. Ezért kell szabadulni tőle olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehet és az árát beletenni valami olyan üzletbe ami hozza a pénzt nem viszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2019.12.21 15:20

Felháborító, hogy 1995-ben a Fidesz privatizálta az erőművet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.12.21 12:08

Aljas dolog,hogy megint a köz pénzéből gazdagodhat a Nemzet Gázszerelője ! Nemrég miért vette meg Mészáros
uraság ezt a korszerűtlen erőművet !? Netán , már akkor tudták,a fineszes fideszes rezsim embererei,hogy jó
pénzért, rövidesen, vissza kell majd venni Mészáros uraságtól ezt a környezet szennyező csődtömeget !?
Ma is érvényben van az un, hűtlen kezelési tényállás ! Ha egyszer jogállam lesz Magyarországon, ezt is
vizsgálni kell majd ! Amúgy 2010 óta az orbáni rezsim, szisztematikusan felszámolta a jogállamot !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.12.21 10:04

@mpapa: Minden szavaddal egyetértek kivéve ezekkel :

"... tényleg el lehet mondani, hogy okosan összerekta ezt a nemzet gázszerelője megkockáztatom ilyen csavarosan még Zuckerberg sem gondolkodik. Lehet tényleg okosabb ez a Lőrinc pedig eleinte megmosolyogtuk őt ezért. "
Lehet ezért most már szemlesütve szégyenkeznünk kell majd. "

Mert természetesen nem az 1 bites felcsúti félanalfabéta okj.-s bukott falusi gázszerelő rakta ezt össze. Hanem a haverja a narancsos kipcsak vajda. Pénztáros Lőrinc csak egy stróman, neki fogalma sincsen arról mi történik körülötte. És ezt Ő maga is elmondta egy alkalommal, amikor megkérdezték egy cégével kapcsolatban amit akkor frissen vett. Ő azt mondta a kérdező riporternek, hogy nem is tudja, hogy megvette azt a céget....XDDDD Pedig a vásárlási papíron nyilván ott volt az aláírása, vagy a rajzolt "X"-ek....XDDDD

Na ennyire van fogalma erről az egészről is, ami érdekes egy " tulajdonostól".....XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html