Vitatkozik az ÁSZ-szal a mérnöki kamara

A Magyar Mérnöki Kamara vitatja az Állami Számvevőszék azon csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapításait, hogy a köztestület 2015–2018. évi gazdálkodása során nem tett eleget beszámolási kötelezettségének, ezért gazdálkodása nem átlátható és elszámoltatható - írja az MTI a szervezet közleménye alapján.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 14. péntek, 14:37
Fotó: Napi.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2020-ban befejezett, kamarai tevékenységet vizsgáló ellenőrzése alapján jelentést készített, amelyben a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) tevékenységére pozitív megállapításokat tett, ugyanakkor - a gazdálkodási beszámolók aláírásának hiányára hivatkozva - megállapítja, hogy a Magyar Mérnöki Kamara 2015-2018. évi gazdálkodása során nem tett eleget beszámolási kötelezettségének, ezért gazdálkodása nem átlátható és elszámoltatható.

A Magyar Mérnöki Kamara nem ért egyet ezzel a megállapítással - olvasható a közleményükben -, hiszen ténylegesen ezekben az években is a számviteli törvénynek megfelelően gazdálkodott, eleget tett beszámolási kötelezettségének. Az illetékes bíróság a kamara által megküldött beszámolókat, egyéb dokumentumokat közzétette. A kamara az ellenőrzéskor ezt a beszámolót bocsájtotta az Állami Számvevőszék rendelkezésére - írják a közleményben. A kamara a jelentéstervezet megismerésekor értesült a hiányosságról, és haladéktalanul megküldte az Állami Számvevőszék részére az elnök által aláírt beszámolókat is - közölték.

Az MMK határozott álláspontja, hogy mind a bírósági közzététellel, mind az aláírt beszámolókkal eleget tett a kötelezettségének, ezért gazdálkodása átlátható és elszámoltatható.

Jelentésében az Állami Számvevőszék pozitív megállapításokat is tesz, véleménye szerint a Magyar Mérnöki Kamara országos szervezete belső szabályozási rendszerének kialakítása szabályszerű volt, számviteli politikáját a jogszabályoknak megfelelően alakította. A támogatások elszámolása megfelelő. A szakmagyakorlást végző kamarai tagok nyilvántartása a területi kamarák adataira alapul és azon adatok szerint általános és megbízható - közölte a Magyar Mérnöki Kamara.

Az Állami Számvevőszék csütörtökön közölte, hogy nem működött szabályszerűen a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Építész Kamara 2015-2018. között, ezt állapították meg a két köztestület külön-külön végzett ellenőrzése során. A számvevőszék egyebek közt ismertette, hogy a Magyar Mérnöki Kamara nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti beszámoló készítési kötelezettségének, ezzel pedig nem biztosította a gazdálkodás átláthatóságát.

Rámutattak arra is, hogy a mérnöki területi kamarák számviteli politikával és számlarenddel nem rendelkeztek, a területi szervezeteknél a tagdíjkövetelések nyilvántartása a 2015-2018. közötti időszakban nem volt szabályszerű, és nem intézkedtek az egy évet meghaladó tagdíjak beszedéséről. Az engedélyezéshez kötött tevékenység folytatásának feltételeként előírt kamarai tagságot igazoló névjegyzék nem volt megbízható, ezáltal a jogszabályi jogosultságnak megfelelő mérnöki feladatellátás nem igazolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.08.15 22:55

@Aomori:
Szerintem egy értelmes embertől elvárható, hogy tudja, ilyen hibákat akárki elkövethet.
Akár még egy Nobel-díjas is.
Elgondolom, mennyire álmélkodnál ezen.
Hogyan kaphatott ez az ostoba Nobel-díjat?
Másrészt az iratokat valószínűleg egy irodai alkalmazott tette borítékba és postázta.
Mérnöki diploma sehol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.08.15 22:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.08.15 22:21

@Aomori: A cikk második bekezdésének utolsó mondatát is olvasd el, amely szerint a jelentés tervezet megküldése után pótolták az aláírást, tehát az nem hiányzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.08.15 10:39

Egy mérnöktől talán elvárható, hogy tudja, hogy csak aláírással érvényes akár egy egyszerű adóbevallás is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html