Állami földeket vettek vissza Simicskáéktól

A nagyvállalkozó Simicska Lajos cégeitől 1440 hektár állami földet vettek vissza – tudta meg a Blikk.
Napi.hu, 2015. április 8. szerda, 10:58
Fotó: Napi.hu

Amíg az üzletember jóban volt Orbán Viktorral, addig pályázat nélkül kaphattak cégei állami földeket, és minden évben gond nélkül meghosszabbították a szerződéseiket - írja a Blikk. 2014-ben például 1440 hektárnyi földet birtokolhattak leginkább a Balaton környékén és a nyugati határszélen. Ez abból a listából derült ki, amelyet a Blikk tavaly perelt ki a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA). De miután Simicska Lajos a 2014-es választások megnyerését követően "kiesett a pikszisből", és összerúgta a port a kormányfővel, az első adandó alkalommal elbukta ezeket a földeket. Október 15-én ugyanis lejártak a szerződéseik, de ezúttal nem hosszabbították meg azokat.

A felsorolt cégeknek nincs megbízási szerződésük az NFA-val a 2015-ös gazdasági évre vonatkozóan - tájékoztatta a NFA a Blikket, amikor sorra vették Simicskáék agrárcégeit. A korábban használt területeket az NFA folyamatosan vonja be haszonbérleti pályázati eljárásaiba. Várhatóan még a tavaszi munkák megkezdése előtt sikerül új nyerteseket hirdetni - felelte a lapnak az NFA.

A 15 margitszigetnyi terület után komoly állami pénz is járt. Ha a hektáronként átlagosnak tekinthető évi 70 ezer forinttal számolunk, akkor évi 100 millió forint a támogatás összege - derül ki a cikkből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.04.08 12:25

..másoktól is vissza kell venni ...,max 500 hektárt lehetne tulajdonolni ,és max még 500 -at bérelni ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html