Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami média gyártócége, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a lap írásban feltett konkrét kérdéseire nem adott érdemi választ, ám a Népszabadság úgy tudja, az MTVA több vezető beosztású, hírkészítési, gyártási és műszaki területen dolgozó munkatársa koncepciókat dolgozott ki az állami hírcsatorna feltételeinek megteremtésére. Az elképzelések szerint egy reggel hat órától éjfélig sugárzó, "klasszikus" hírtévét hoznának létre, amelyben csak hírek, híradók, hírháttérblokkok követnék egymást egész nap.

Az még nincs eldöntve, hogy a nemzeti főadót, az M1-et alakítják-e át hírcsatornává, vagy M5 néven újat hoznak létre. Mivel egy hírcsatorna általában csak rendkívüli események idején tud kiemelkedő nézettséget produkálni, az MTVA-n belül is többen arra hajlanak, hogy a jövőre induló M4 sportcsatorna utáni programhelyre, az M5-re kellene pozicionálni az állami hírtévét.

Egy ilyen hírtévé fenntartása évi legalább 3-4 millárd forintba kerül a lap szerint, és miközben az MTVA karácsony után újabb komoly leépítésre készül, a hírcsatornához egészen biztosan új embereket kell majd felvenni. A Népszabadság szerint az állami média egyes vezető beosztású munkatársai a Hír TV és az Echo TV több újságírójánál, gyártási és műszaki szakemberénél puhatolóznak állásajánlatokkal. Erre volt válasz a Hír TV-nél, hogy módosították több műsorvezető, szerkesztő, gyártási és műszaki munkatárs szerződését. A kereskedelmi tévéknél szokásos versenykorlátot építettek be a szerződésükbe, ami azt jelenti, hogy ha távoznak a csatornától, akkor meghatározott ideig, általában egy-három évig nem helyezkedhetnek el a konkurenciánál, ha mégis, akkor korábbi fizetésük egy jelentős részét vissza kell fizetniük.