Állami pénz kerül a magán filmstúdiókba?

A második nemzeti fejlesztési terv keretében akár állami segítséggel épülhet filmes infrastruktúra Etyeken, esetleg Fóton és Pomázon is. – írta a Népszabadság.
NAPI Online, 2005. május 27. péntek, 09:10
Fotó:

Szükséges, hogy állami és uniós forrás, továbbá a magántőke együtt segítse a legversenyképesebb ágazatokat - válaszolta a lapnak Kóka János a filmes beruházások megvalósítására vonatkozó kérdésre. A Népszabadság értesülése szerint kormányülésen szó esett arról, hogy az állam a gazdasági versenyképesség fokozását célzó program keretében a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül tízmilliárd forintos hitelt szánna filmes beruházásokat megvalósító kis- és középvállalatok támogatására.

A gazdasági tárca vezetője cáfolta, hogy ennek részletei legutóbb napirenden szerepeltek volna, azt azonban határozott tervként említette, hogy a második nemzeti fejlesztési tervben megnevezett hét, a versenyképesség szempontjából kiemelt ágazatot, köztük az audiovizuális technológiát fejleszteni kívánják. Kóka János szerint olyan egységes programot kell megalkotni, amelyben a kormány is szerepet vállal. Nem cáfolta azt a feltételezést, hogy részt kívánnak venni az etyeki, a pomázi és a fóti filmstúdió kiépítésében, fejlesztésében, de megjegyezte: még a szándék sem körvonalazódott, hogy ilyen beruházásban az állam szerepet vállaljon. Hozzátette: a filmtörvény jól igénybe vehető adókedvezményeket kínál, és több befektetővel is tárgyalnak.

Arra a kérdésre, hogy kikkel folytatnak tárgyalásokat, a miniszter bizalmi okokra hivatkozva nem válaszolt, mint ahogy arra sem, hogy konzultálnak-e a Demján Sándor nevével fémjelezett TriGránit Rt.-vel is. Szakmai körökben azonban biztosra veszik, hogy a gigantikus, 150 millió eurós etyeki filmstúdiót tervező TriGránittal, sőt, állítólag három további nagyberuházóval is folynak állami egyeztetések.

Novák Emil rendező-operatőr, a Szabados Róbert vállalkozó tulajdonában lévő, Pomázon nemsokára megnyíló Stern Stúdió és Média Center vezetője elmondta: hallott ugyan a tízmilliárdos kedvezményes hitelkonstrukcióról, de nem tudja, mire és milyen formában lehet pályázni rá. Egy biztos, velük még nem tárgyalt senki, pedig az ő beruházásuk, noha a többinél szerényebb költségvetésű, nemsokára megvalósul.

A tízmilliárd forintos kedvezményes filmszakmai hitelről a lap érdeklődésére László Boglár kormányszóvivő úgy nyilatkozott, az összegből a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) "környékén lévő" társaságok részesülhetnek. Mint ismeretes, a filmszakma vezetői és a miniszterelnök a közelmúltban megállapodtak, hogy a Mafilmet és a Filmlaboratóriumot kivonják a privatizációs körből, nehogy a korábban magánított Movi és a Pasaréti úti filmgyár sorsára jutva egy új tulajdonos felszámolja a maradék állami filmipari infrastruktúrát. A terv szerint a jelenleg az ÁPV Rt.-nél levő két vállalatban az MMK szerez többségi tulajdont, és az állam egy elsőbbségi részvény révén megőrzi ellenőrző szerepét. Az erről szóló elképzelés megvalósításához törvényt kell módosítani, erre pedig legkorábban ősszel, a zárszámadási törvény beterjesztésekor lehet sort keríteni. Ha ez a kormányzati elképzelés az idén megvalósul, a filmvagyon kezelőjévé váló MMK már pályázhat az MFB-nél a fóti filmbázis fejlesztéséhez kedvezményes hitelre, amelyet a kiszivárgott elképzelés alapján magántőke bevonásával együtt venne igénybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK