Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy évvel korábban már átadták az önkormányzati vágóhidat, amely mellé most elkészült a húsüzem is - közölte Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere. A két beruházás több mint 400 millió forintba került, amihez 42 millió forint önrészt adott az önkormányzat, a többi forrást a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási egyedi mintaprogram keretében biztosította.

Jelenleg 10-12 embert foglalkoztat a vágóhíd és a húsfeldolgozó, az állattenyésztést végző Hajdú tanya pedig további 100-150 közfoglalkoztatottnak ad munkát - mondta Kiss Attila, megjegyezve, hogy a feldolgozott hústermékeket a közétkeztetésben használják fel.

A sertés, marha és juh feldolgozására alkalmas üzemben jelenleg hetente 3 tonna pácolt és füstölt terméket, 5 tonna felvágottat és 2 tonna zsírt állítanak elő - mondta Kovács Csaba, az új önkormányzati húsüzem vezetője. Hetente 100-120 sertést dolgoznak fel, ami a kapacitásuk felét teszi ki. Tervezik saját húsbolt nyitását is, ahol a tőkehúst és a feldolgozott termékeket közvetlenül értékesítik majd a lakosságnak, továbbá a kapacitásuk erejéig vállalják a környékbeli gazdák állatainak feldolgozását is.

Hajdúböszörményben az elmúlt években értékteremtő közmunkaprogramokat valósítottak meg. Az egymásra épülő projektek nemcsak értelmes munkát biztosítanak a közmunkásoknak, hanem hasznosak a közösség számára is - véli Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő.

2017 végére több mint 4,44 millió foglalkoztatott volt Magyarországon, számuk egy év alatt 36 ezer 400-zal emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 4 százalék körüli szintre csökkent - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. Megemlítette azt is, hogy amíg 2010-ben 59,9 százalék volt a foglalkoztatási ráta, ma ez az arány 73,9 százalék, és a foglalkoztatottak mindössze 4 százaléka közfoglalkoztatott.

Közfoglalkoztatási programokra az idén 225 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztérium - írta az MTI.

A kép forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.