Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap több forrásból is úgy tudja, hogy az állam által megvásárolt MKB Bankot és a Budapest Bankot (BB) hamarosan egy hitelintézetbe vonják össze, mert így könnyebben megvalósíthatók az állam által üdvösnek tartott stratégiai célok a pénzügyi szolgáltatói szektorral kapcsolatban. Az egyesülési folyamat azt követően indulhat, hogy a BB adásvétele is lezárul. A szerződést várhatóan január 16-ig írják alá, a tranzakció zárása pedig 2015 közepén jöhet.

A összevonás után az OTP Bank Nyrt. mögött a második számú banki szereplő jönne létre a magyarországi piacon. A két hitelintézet együttes mérlegfőösszege 2013 végén megközelítette a 2800 milliárd forintot, amellyel piaci részesedésük összesen 10,2 százalékot tett ki. A két hitelintézet összesített piaci részesedése mind a hiteleknél, mind a betéteknél 12 százalék feletti. A két banknak együtt több mint 180 fiókból álló értékesítési hálózata van: igaz, ezt a későbbi összevonás során vélhetően racionalizálnák.

Probléma lehet azonban, hogy a két bank lakossági ügyfélköre küönböző: az MKB jellemzően az átlagnál magasabb jövedelmű, illetve megtakarításokkal rendelkező rétegeket célozta meg szolgáltatásaival, a BB viszont a lakossági területen az ingatlanfedezet nélküli hitelek nyújtásában igen erős - írta a lap.