Állami támogatással nyitott vágóhidat egy önkormányzat

Önkormányzati vágóhidat avattak kedden Hajdúböszörményben, az elkészült beruházás mellett elhelyezték a leendő, ugyancsak önkormányzati húsfeldolgozó üzem alapkövét is.
Domokos Erika, 2017. február 28. kedd, 20:32
Fotó: Reuters

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási egyedi mintaprogramban támogatta a beruházást: a 400 millió forintos fejlesztéshez 42 millió forint önrészt adott Hajdúböszörmény önkormányzata - mondta Kiss Attila (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI tudósítása szerint. A vágóhíd és a húsfeldolgozó 25, az állattenyésztést végző Hajdú tanya további 100-150 közfoglalkoztatottnak ad munkalehetőséget.

A közmunkában tenyésztett, levágott és feldolgozott állatokat a helyi közétkeztetésben használják fel. Az önkormányzati vágóhíd műszakonként húsz sertés és öt marha levágására és hasítására alkalmas.

Az önkormányzati Hajdúsági vágóhídon március elsején, egy műszakban kezdődik a munka, de az előzetes felmérések szerint - a bérvágások számától függően - a kétműszakos munkarend bevezetésére is rövidesen szükség lehet - hangzott el a vágóhíd avatásán.

A megyében tavaly 23 milliárd forintot fordítottak közmunkára, 76 településen 300 projektben összesen 25 ezren vettek részt. Ezzel Hajdú-Bihar az egyik legsikeresebb megye Magyarországon a közmunkaprogramban, ahol értékteremtés folyik, ami rácáfol a bírálókra - mondta Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott. "A közmunka hasznos, fontos, tevékeny, produktív részévé vált a helyi közösségeknek" - mondta Rácz Róbert az MTI szerint, hozzátéve: közel állunk ahhoz, hogy "a visszaszerzett önbecsülés átbillentse őket az elsődleges munkaerő-piacra".

HOZZÁSZÓLÁSOK