BUX
41516

Állásokba kerül a chipsadó: a Chio nem fejleszt Magyarországon

A Chio német tulajdonosa a népegészségügyi termékdíjról értesülve döntött úgy, hogy nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem – tudta meg a Világgazdaság.

NAPI, 2011. szeptember 1. csütörtök, 08:33

A milliárdos nagyságrendű beruházás elmaradása várhatóan nem az egyetlen veszteség, amely a csütörtökön hatályba lépő egészségügyi termékdíj, ismertebb nevén a chipsadó miatt az élelmiszeripart érinti.

A lap arról is beszámol, hogy a Hell energiaital-gyártó is "drasztikus" lépésre készül, erről azonban csak csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatójukon árulnak el részleteket.

Végrehajtási rendelet híján szerda reggel kapták meg az élelmiszergyártók a kormányzati választ a részletekről, amelyeket a törvény szövegében szereplő ellentmondások miatt fogalmaztak meg. A chipsadót a cukros és sós termékekre, valamint magas koffeintartalmú italokra vetik ki. A terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a gyakorlatban a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie.

A júliusban elfogadott törvény számos technikai adminisztratív kérdést homályban hagyott, így az élelmiszergyártók egészen a legutolsó pillanatig nem tudtak biztos választ adni a felmerülő ellentmondásokra. Az egyik ilyen, hogy például az augusztus 31-ig kiszállított, de szeptember 1-e után értékesített termékek után kell-e adót fizetni. A szerdán megérkezett válaszból az derült ki, hogy nem.