A felújítás utáni 2016-os eredményes nyitási évet követően az állatkert hosszú távú céljai között a gyűjtemény és a szolgáltatások folyamatos fejlesztése, a természetvédelem területén végzett tevékenység bővítése szerepelt.

Ezeknek köszönhetően mára 11 faj 95 egyede fajmegmentő- és tenyészprogramban (EEP), míg 14 faj 41 egyede törzskönyvi programban (ESB) vesz részt, a kifutók gazdagítása, korszerűsítése is folyamatos.

Az állatkert az elmúlt év során interaktív oktatási elemekkel bővült, új oktatói terekkel, épülettel, az élménypedagógiát támogató, különböző digitális eszközökkel, szoftverekkel és intelligens táblákkal gazdagodott. Januártól szeptemberig csaknem 13 ezer pécsi és baranyai gyermek vehet részt ezeken az ingyenes foglalkozásokon.

A családok játékos tanulását ingyenes audio-guide, a kiterjesztett valóságra épülő, úgynevezett ARcheoZoo-alkalmazás, az állatkert által készített számos ismeretterjesztő kiadvány, rejtvény, játék és interaktív tanösvény is segíti az akvárium-terrárium bejárása során.

Az állatkert tavalyi programjain mintegy tizenháromezer látogató vett részt: a legnagyobb érdeklődést az először két napon is megrendezett Állatkertek éjszakája hozta több mint háromezer látogatóval - emelték ki, megjegyezve, hogy 2018-ban új, állandó programokkal is bővült a kínálat.

Tavaly 147 ezer fizető látogató érkezett az állatkertbe, rekordot jelentő összegben növekedtek a nem jegyeladásból származó bevételek, és csúcsot döntött a zoo-tábor résztvevőinek, a közösségi szolgálatot végző diákoknak a száma is.

Az állatkert ugyancsak rekordösszegű, 196 millió 631 ezer forint feletti nettó árbevételt ért el.

A pécsi állatkertben élő fajok száma 2018-ban 292 volt, amelynek 1393 egyede tekinthető meg jelenleg.