Könnyítenek az állattartók helyzetén a járvány miatt

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. Azt találták, hogy a helyzetük javításához egyszerűsítik a receptköteles termékek kiváltását, de az antibiotikumoknál és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre ez nem érvényes.
Szabó Dániel, 2020. május 7. csütörtök, 10:12
Fotó: Shutterstock

A Nébih által folytatott vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a hatóság engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre - írja közleményében a hatóság.

Fontos azonban, hogy vényköteles készítményt még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni. Ennek megsértésre súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít. Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nébih engedélyezi, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az állatorvosok - olyan esetben, amely megítélésük szerint nem igényli az állat és gazdája megjelenését a rendelőben - a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak. A patikában a készítmény kiváltáshoz elegendő, ha a gazda az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott vényt mutatja be (hasonlatosan az emberi e-receptekhez). A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon - az érvényes előírásoknak megfelelően - öt évig kell, hogy megőrizze.

Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK