Szereti az almát? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni!

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói árak a szezonban is magasak lesznek - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2020. augusztus 18. kedd, 06:57
Fotó: MTI Fotó

A léüzemek meghirdették a léalma induló felvásárlási árát. A kilogrammonkénti 34-37 forint a tavalyi szinten, illetve 2-3 forinttal az alatt van. Ezek még nagyon kis mennyiségekre vonatkoznak, vagyis nem száz százalékban mérvadók - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a napilapnak.

A várható hozam máris jóval kisebbnek ígérkezik a tavalyinál, amikor pedig gyenge volt a termés, ezért nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

Az idei uniós termés a várakozások szerint ugyanakkora lesz, mint tavaly, vagyis 10,7 millió tonna. Magyarországon viszont a 2019-es 400 ezer tonna után csak 300-350 ezer tonnáról szólnak az előrejelzések.

Ráadásul míg tavaly augusztusban, a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek. A piaci várakozásokat egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK