A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Concordat Felszámoló Kft. változatlan áron ismét meghirdette a soproni székhelyű ERK Egészségügyi és Rehabilitációs Szolgáltató Központ Kft. egyetlen érdemi vagyonelemét. A soproni tájvédelmi körzethez tartozó Lövérekben található, több mint 2,3 hektáros területért és az itt lévő épületekért nettó 150 millió forintot kérnek. Pályázni augusztus 25-ig lehet.

Az eredeti tervek szerint a társaság tulajdonosai egy nívós erdei magánklinikát szerettek volna felépíteni az osztrák−magyar határon, az egykori mucki határőrlaktanya területén. A több ütemben megvalósuló, mintegy 4 milliárdos beruházás keretében egy olyan 8700 négyzetméteres klinika készült volna, amely fekvő- és ambuláns betegeket is tud fogadni. A luxusszolgáltatásokat kínáló egészségügyi intézményben többek közt plasztikai sebészet, szülészet-nőgyógyászat, fogászat és egy rekreációs részleg is helyet kapott volna. Úgy tervezték, hogy a tájba illesztett, "zöld tetejű" erdei klinikán a kezelésre érkező hazai és külföldi betegek kényelmét penthouse kórtermek, fitneszrészleg, tetőterasz, sőt egy koktélbár is szolgálja majd. Később egy idősotthon építését is tervezték. (Az utóbbira az illetékes soproni hatóság 2006 végén elvi építési engedélyt is adott.)

A beruházás első ütemét 2010-ben adták volna át. A komplexum elvi építési engedélyének kiadását az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hozzájárulásához kötötte az építési hatóság, amely viszont nemet mondott az építési tervre. A beruházás a helyieket is megosztotta. Természetvédők, illetve a Védegylet Egyesület szerint a Natura 2000 körzethez tartozó területen, az erdő közepén nincs helye egy ekkora létesítménynek. Szabó Ernő felszámolóbiztos szerint a jelenlegi piaci helyzetben az is hátráltatja az értékesítést, hogy a külterületen lévő ingatlan beépíthetőségének, hasznosíthatóságának ügyében jelenleg sincs végleges döntés. Ezért a telek csak korlátozottan forgalomképes.

A cég nem titkolta azt sem, hogy vendégként elsősorban az osztrák és német, közép- és felső középosztályra számítanak, ami lökést adhatna a térség idegenforgalmának is. Nem erősítette a bizalmat az sem, hogy az ERK tulajdonosának egy másik cége, a GSA Multi Kft. évekig tartó huzavona után belebukott az egyik soproni műemlék épület felújításába, ráadásul az önkormányzat meg is büntette a céget. Az adóhatóság 2009 áprilisában felszámolási eljárást kezdeményezett a GSA ellen. Nem sokkal később az ERK is az adóhatóság célkeresztjébe került, s a felhalmozott köztartozások miatt végrehajtási eljárást kezdeményezett ellene. Az ingatlan értékesítésére több árverést hirdettek, ám még 100 millió forint alatti áron sem kellett senkinek. 2009 májusában az elmaradt törlesztőrészletek miatt a telekvásárlást, illetve a céget finanszírozó pénzintézet is végrehajtást kezdeményezett az ERK ellen, amely végül 2010 júliusában jutott a felszámolás sorsára.

A cég vesztét nemcsak a beruházás körüli huzavona okozta, hanem az is, hogy a gazdasági válság következményeként esélye sem volt arra, hogy a program megvalósításához új hitelhez jusson.