Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megkezdik kereskedelmi üzemüket azok az ALTEO által Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített naperőműparkok, amelyeket tavaly év közepén akvirált - vagyis: az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező projekttársaságokat vásárolt fel - az energetikai vállalat. Az erőműparkok a cég 2017-2019-es stratégia beruházási program részei.

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, kapacitása több mint 6,9 MW. A nagykőrösi naperőműpark 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből épül föl, sajátossága, hogy a panelek nem fix tartószerkezetre kerültek, hanem egytengelyes napkövető rendszerre, így mintegy 15 százalékkal több villamos energia termelhető meg általuk.

"A kivitelezési munkálatok lezártával újabb két működő erőműparkkal bővült a portfóliónk, amelyek stabil eredménytermelő képességükkel hozzá tudnak járulni az ALTEO pénzügyi sikerességéhez. Terveink szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszódni fognak. Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg - a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva - eléri az 55 megawattos összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra" - tette hozzá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát 25 éven keresztül a kötelező átvételi rendszerben (kát) értékesítik, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján. A két új napelempark összkapacitása 14 MW, az ALTEO Csoport fotovoltaikus portfóliója így már eléri a 20 megawattot. Az ALTEO teljes villamosenergia-termelő kapacitása - a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgáz erőművi kapacitással együtt - meghaladja a 105 megawattot.