Alternatív zöldülést választanak a hazai cégek

Sorra mondják vissza a vállalati zöld projekteket, mégis csökken az ökológia lábnyom. Zöldítés helyett a drasztikus hatékonyságnövelést célzó beruházásokra fókuszálnak a kkv-k.
Rácz Gergő, 2020. június 24. szerda, 23:17
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A magyar kis-és közepes vállalkozások a radikális költségcsökkentést és hatékonyság-növelést jelentő beruházásokban látják a kiutat a válságból, miközben sorban lépnek vissza a korábban megpályázott, vagy már nyertes, hosszabb távú és alacsony megtérülést jelentő vállalati zöld-projektek megvalósításától - mutatnak rá elemzésükben a Virtuális Erőmű Program (VEP) szakértői.

Noha sok, a fenntarthatóság jegyében indított energiahatékonysági projekt lekerült a napirendről, a vállalatok teljes életciklusára ható - a digitalizációt, a folyamatracionalizálást, vagy a működési innovációkat célzó -, új típusú beruházások sokkal nagyobb mértékben, akár 30 százalékkal is csökkentik a cégek ökológiai lábnyomát. Az e-autó beszerzések helyett a flották felszámolása vagy átszervezése lett az új trend, a kiállítási standokat és céges tréningeket az online oktatás és a webináriumok váltják fel - technológiát váltanak, racionalizálnak és megtartják a home office-t a kkv-k.

Míg fél évvel ezelőttig, részben a globális és hazai klímafókuszú kommunikációs boom következményeként a vállalkozások egyre szélesebb körben építették be üzleti folyamataikba és marketingkommunikációjukba a zöldítést, és kerestek piaci alapon vagy támogatásokkal kapcsolt módon klasszikus zöld beruházásokat - épület-energetikai és gépészeti fejlesztések, elektromos rendszerek és gépek cseréje -, most a válság hatására a folyamat megtorpant.

A válság egyik következménye, hogy a vállalkozások ma már kevésbé érzik beláthatónak és vállalhatónak - különösen a presztízs jellegű, vagy marketingfókuszú - energiahatékonysági beruházásokat, amelyek jellemzően 5-8 év alatt - állami támogatással 3-5 év alatt - térülnek csak meg, és összességében legfeljebb 4-6, esetenként 10 százalékos költségcsökkenést eredményeznek.

Minden korábbinál nagyobb az igény a radikális, akár 30-40 százalékos hatékonyságnövelést eredményező beruházások iránt. A kkv-k digitalizációval, folyamat- és termelési, valamint működési-szervezési innovációkkal vagy technika- és technológia-váltással kívánják jelentősen növelni hatékonyságukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK