Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EPRI 170 millió dollárt irányzott elő nukleáris vonatkozású kutatásokra erre az évre. A közlemény szerint a fő kutatási területek érintik az öregedéskezelési eljárásokat, a roncsolásmentes anyagvizsgálatokat, az üzemanyag- és berendezés-megbízhatóság növelésének lehetőségeit, a fejlett nukleáris technológiákat, a kockázat- és biztonság-menedzsmentet, illetve a kis-, közepes-, és nagyaktivitású radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelését.

Az EPRI eddigi eredményei részleteiben is megismerhetővé válnak az MVM számára, emellett bekapcsolódhatnak azokba a jelenleg futó kutatási programokba is, amelyek az erőmű aktuális kihívásainak való megfelelést leginkább segíthetik - idézi a közlemény Pekárik Gézát, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatóját.

A megállapodás fontos lépés az atomerőmű biztonságának és működési hatékonyságának további javítása terén, ugyanakkor az EPRI szakmai potenciálját is növelik a magyar szakemberek megjelenésével az egyes fejlesztési területeken.

Az EPRI éves szinten 350 jelentést készít nukleáris témákban. A Paksi Atomerőmű ebből a tudásbázisból merítve fontos jó gyakorlatokat építhet be saját működésébe - közölték.

Az amerikai intézet a világ atomerőműveinek 80 százalékával kapcsolatban van. Neil M. Wilmshurst, az EPRI alelnöke szerint az új együttműködés növeli az erőművekkel kapcsolatos tudásukat és tapasztalatukat. A figyelem központja az atomerőművek biztonságos, gazdaságos üzemeltetésen van, ezért az alelnök biztos abban, hogy Paks hosszú távú biztonságos üzemeltetéséhez is hozzá tudnak járulni.

Az 1972-ben az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott EPRI független, non-profit szervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy a villamosenergia-ipar kihívásaira megoldásokat találjon. Tevékenysége az iparág szinte minden területét átfogja.

Az EPRI összekötő kapocsnak tekinti magát az alapszintű kutatás-fejlesztési tevékenység és a piacképes technológiai fejlesztések között, rövid- és hosszú távú kutatási programok alapján kidolgozott megoldásokat kínál a villamosenergia-iparnak és a fogyasztóknak egyaránt.

A nukleáris szektor területén elsődleges céljuknak tekintik a meglevő atomerőművek biztonságának és kihasználtságának maximalizálását, lehetővé kívánják tenni a fejlettebb atomerőművek építését, és támogatni a nukleáris alapú villamosenergia-termelés hosszú távú fenntarthatóságát - áll a közleményben.