Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Akkor gyújtsuk fel a boltot" - kezdett volna bele a kocsmát védő beszédébe egy vasárnap délután egy vendég a felsőcsatári italboltban, de mondatát nem fejezhette be, mert a többiek rögtön rászóltak: "Ne legyél hülye, nem azzal van a baj!"

Felsőcsatáron decemberben kapott értesítést a helyi kocsma vezetője, hogy január 1-jétől a vele egy épületben lévő Coop üzletet kibővítik, a terjeszkedésre pedig egyetlen irány van: az italmérés felé. Mivel a boltlánc az ingatlan tulajdonosa, a kocsma pedig csak bérlő, nincs mit tenni, mennie kell.

A Vas megyei faluban viszont nem nyugodtak bele abba, hogy a már több évtizede működő italboltnak be kell zárnia, ezért mozgalmat indítottak: 100.000-en a felsőcsatári kocsmáért címmel december 30-ra hirdettek kiállást a kocsmáért. Az eseményt végül törölték, de a falu- és környékbeliek ettől még nem mondtak le az italboltról. Míg máskor az évnek ebben a szakában, egy esős napon a környéken az átmenő forgalom leginkább csak a Pornóapáti határában lévő táblánál áll meg egy fotó erejéig, hogy aztán visszaülve az autóba továbbhajtson, de ezen a napon többen is megálltak a helyi kocsma előtt.

A szilveszter előtti nap délutánján, érkezésünkkor már egymást váltották az emberek a pultnál. Mindenki beugrott egy szóra Rolihoz, aki 1992-ben vágott bele az üzletbe, azóta vezeti a kocsmát. Ő maga nem kívánt nyilatkozni, arról sem akart beszélni, hogy mire számít, újrakezdené-e máshol, ha ott kell hagynia a bérletet. A vendégei viszont mind kiállnak mellette.

Ide mindenki lejár

"Ez a hely olyan, mint egy mágnes, összehúzza az embereket" - mondta nekünk István, aki gyakran beugrik a helyre. Szerinte a kocsma jóval több mint egy italmérés. "Ide egy sokszínű közeg jár, ez egy közösségi tér, ahol meg lehet beszélni a helyi ügyeket" - folytatta a magyarázatot. A környéken vannak más helyek is: a fedett tornapálya, vagy a közeli étterem. De olyan nincs még egy, ami mindenkit ennyire összehoz.

Ahogy a többi vendég, úgy ő sem tudja, hogy a kevesebb mint 500 lakosú településen miért kell bővíteni a boltot, de nem vitatják, hogy a Coop tudja, mit csinál. Nem is a kisbolttal van bajuk, hanem a kocsmát féltik, nem akarnak ártani a másik üzletnek. Remélik, hogy rendezni lehet a helyzetet.

"Már legalább 80 éve kocsma van itt, szinte mindenki megfordul bent. Nincs még egy olyan hely, ahol meg lehet beszélni a politikát, vagy a híreket" - magyarázta egy hölgy nekünk. Aztán gyorsan rá is terelődött a szó a közügyekre. "Sokan járnak át innen Ausztriába dolgozni, de a magyar embert itt kéne megfizetni" - tért át egy helyi témára, amibe aztán többen bekapcsolódtak a kocsmában ülő talán tíz vendégből.

A kocsma nem csak a helyieknek fontos: a határban folyó Pinka patak mérete ellenére népszerű horgászvíz, nyáron sokan megállnak az italboltban egy-egy sörre. De ilyenkor biciklis túrázók is be-benéznek, ha nem is egy korsóra, de legalább egy jégkrémért.

Napi.hu, Molnár Zsolt

"Ez a kocsma jóval több mint egy kocsma, mi helyiek ezer szálon kötődünk hozzá. Ha nem is közösségi tér, de sokat jelent nekünk. Itt beszélgetni lehet, fontos kapcsolati pont ez számunkra" - mondta el nekünk Kratochvill Attila a település polgármestere, aki azt is közölte, hogy mivel az embereknek fontos a hely, kötelességének érzi, hogy segítsen megoldást találni a helyzetre.

Úton a megoldás

"Én egy árkon kívüli gyepmester vagyok, itt a bérlőnek és a cégnek kell megegyeznie, de ami segítséget lehet, megad a település" - tette hozzá Kratochvill, aki arról beszélt a Napi.hu-nak, hogy keresik a kompromisszumos megoldást, bíznak abban, hogy egy mindenkinek előnyös helyzetet teremthetnek. Ebben a Coop vezetésére számítanak, akikkel abban állapodtak meg, hogy januárban egyeztetnek a folytatás lehetőségeiről.

A Coop is partner abban, hogy megoldást találjanak mondta el megkeresésünkre Kiss Zoltán, a társaság területi elnök-vezérigazgatója.

Napi.hu, Molnár Zsolt

"A polgármester úrral egyeztettünk a kérdésben, és januárban a helyszínen átbeszéljük a lehetőségeket. Több alternatíva van, akár az is elképzelhető, hogy átköltöztetjük a boltot" - tette hozzá a vezető, aki szerint indokolt esetben akár új boltot is hajlandók nyitni. "Az is lehetséges, hogy létesítünk egy új könnyűszerkezetes üzlethelyiséget, de ehhez először meg kell vizsgálni, hogy ez milyen költségekkel járna. Mindenképpen kompromisszumos megoldást keresünk, amely minden félnek jó lehet" - tette hozzá Kiss.

Az ország másik oldala

Magyarországon ritka helyzet, hogy a jól menő kocsmának kell mennie, de az egyre gyakoribb, hogy bezárnak az italmérések a vidéki kistelepüléseken. 2015 végén még 6610 olyan vállalkozás volt, amely italszolgáltatással foglalkozott - az Index egy korábbi összesítése szerint - 2018 decemberében viszont már csak 3106 olyan cég volt, melynek érvényes adószáma volt és ez volt a főtevékenysége az Opten adatbázisa alapján.

A bezárási hullám hátterében több tényező volt. Az üzletek megtérülését rontotta, hogy 2014-től kitiltották a dohányosokat a kocsmákból, nem sokkal korábban a játékgépeknek kellett mennie. A legújabb problémát viszont a diszkontáruházak 100-130 forintos döpingsörei okozták. Egyre többen vásároltak be ebből raklapnyi mennyiségeket, amelyeket aztán otthon ittak meg, mit sem foglalkozva a kocsmákkal, mint közösségi terekkel.

Viszont csak a helyszín változott meg: Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-as egy főre jutó éves alkoholfogyasztási rangsora alapján még mindig a nyolcadik a világon. Átlagosan 13,3 liter tiszta alkoholt fogyaszt egy magyar ember, ami növekedés 2015-höz képest, amikor ugyan az ötödik volt hazánk a világon, de még csak 10,9 liter volt ez a szám. Ráadásul a kocsmákból az otthonra átkerülő alkoholfogyasztás addiktológiai szempontból jóval veszélyesebb: a Michigan Egyetem egy 2016-os kutatása szerint a magányos italozás 2,5-szörösére növeli a függőség kialakulásának kockázatát, mint a társas, közösségi fogyasztás.