Amit szabad az Aldinak, nem szabad a Tescónak

A luxusüzletekre és az ötödik kerületi trafikokra nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartásról szóló rendelet, így nyitva lehetnek akár éjjel-nappal is – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Napi.hu, 2015. február 19. csütörtök, 08:45
Fotó: Napi.hu

Az ide vonatkozó törvény egyik paragrafusa szerint a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre (ahogyan a piacokra sem).

A Világgazdaság szerint a zárvatartásról szóló törvény nem ad magyarázatot arra, hogy mit is tekint világörökségi területnek. Éppen ezért sokan azt várták, hogy a kormány a jogszabály végrehajtásáról szóló rendeletben határozza majd meg, ez alapján mi lehet nyitva és mi nem. Ez azonban nem történt meg.

Azt, hogy mi számít a világörökség részének, az erről szóló törvény fogalmazza meg. Eszerint nem csak az UNESCO jegyzékébe felvett terület minősül ilyennek, hanem annak védőövezete is, amit a kormányzati szervek állapítanak meg. A nemzetközi szervezet például Budapesten a Várat, a rakpartokat (benne a Vigadó és a Parlament épületét), valamint az Andrássy utat nyilvánította védetté. A magyar hatóságok pedig az ötödik kerület szinte egészét, valamint az immár romkocsmanegyedként üzemelő zsidónegyedet tették meg védett övezetté - írja a Vg.

Ennek a helyzetnek köszönhető az, hogy amíg az Astoria közelében nemrég megnyílt Aldi bolt akár éjjel-nappal is nyitva lehet, addig a mindössze 20 méterrel odébb található Tesco Expressznek viszont este 10-kor be kell zárnia, sőt, március közepe után vasárnap nem is nyithat ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK