Van olyan vendéglő, ahol két pénztárgéppel várják az szilveszteri bulit: az egyikkel az éjfélig érvényben lévő 27 százalékos áfával számolják el a fogyasztást, a másikkal az ezt követően előírt 18 százalékkal - írja a Világgazdaság. Ennél egyszerűbb módszer, hogy előrefizetéssel értékesítik az évzáró bulikat.

A Gundelnél például 65 ezer forintértért adják az óévbúcsúztató gálavacsorát, a belvárosi Rézkakasban 40-45 ezerért lehet mulatni. Még nagyobb bajban vannak a bárok, főleg azok, amelyek ételt is forgalmaznak, mivel az alkoholos italok áfája nem változik, csak a helyben készült alkoholmenteseké.

Egy vendéglátós a lapnak nyilatkozva felidézte azt a néhány évvel ezelőtti helyzetet, amikor éjfélkor két százalékponttal megugrott az áfakulcs. Emiatt este 11 körül megkérték a vendégeket, hogy fizessék ki az addigi fogyaszt, mert így tudták lezárt számlákkal kezdeni az új évet. Elképzelhető, hogyan reagálhatott erre néhány kevéssé józan, ám temperamentumos mulatozó.