Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május 21-én új korszak indult el Magyarországon a fizetési rendszerekben: az Apple Pay. Az első pénzügyi cég, amelyik megegyezett az amerikai informatikai óriással, az OTP volt, a bank által kibocsátott plasztiklapok közül egyelőre a MasterCard típusúakat lehet regisztrálni az alkalmazásba.

Az iPhone-nal rendelkező magyarok régóta várták már az Apple Pay hazai indulását, a régió szinte minden országában, sőt Ukrajnában és Oroszországban is már jóval korábban debütált ez a szolgáltatás, mint Magyarországon. Az említett az országokban az OTP is a szolgáltatók között van.

Erste, CIB, K&H még az idén

Hogy mikor lehet majd szélesebb körben is elérni a kényelmes mobilfizetési megoldást, még nem tudni. Ami biztos, hogy több hazai hitelintézet szintén dolgozik az Apple Pay bevezetésén. A szolgáltatás bevezetésében második az Erste lehet, a bank heteken belül ígéri az indulást.

Máshol is lehet még ebben az évben Apple Pay. A CIB Bank azt nyilatkozta: mindent megtesz, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a bankkártyával rendelkező ügyfelek számára. Szintén az idén indulhat az Apple Pay a K&H-nál, az ügyfelek előreláthatóan 2019 negyedik negyedévétől tudják majd fizetésre használni bankkártyájuk helyett az Apple készülékeiket. A Budapest Banknál azonban csak jövő év elejére tervezik a szolgáltatás indítását.

Apple Pay várható indulása a nagybankoknál
BankIndulás
OTP2019. május 21.
Erstenéhány héten belül
CIB2019
K&H2019
Budapest Bank2020
MKBnincs döntés
Takarékbanknincs döntés
Raiffeisennincs döntés
UniCreditnincs döntés
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Van, ahol még döntés sincs

A legtöbb bank klienseinek azonban továbbra is türelmesnek kell lenniük, és hogy meddig, az bizonytalan.

Figyelemmel követjük az Apple Pay-jel kapcsolatos történéseket és a tapasztalatok elemzése alapján döntünk a továbbiakról

- nyilatkozta a Napi.hu-nak az MKB.

A Takarékbank válasza sem volt sokkal konkrétabb:

a Takarék csoport dolgozik a bankkártyákhoz köthető szolgáltatások egységesítésén és megújításán, ezzel kapcsolatban minden új technológia és lehetőség használatát részletesen megvizsgálja, és az ügyfeleknek hasznos, kényelmes szolgáltatásokat a lehető leghamarabb bevezeti.

A Raiffeisennél és az UniCreditnél sem lehet tudni, lesz-e indulás, és mikor. Előbbi hitelintézet jelenleg dolgozik az NFC alapú fizetési rendszerek bevezetésén. "A technikai megvalósítás mellett ilyenkor szükséges jogi egyeztetések jelenleg még zajlanak. Természetesen, amint konkrétumok is közölhetőek, meg fogjuk osztani a nyilvánossággal" - írta lapunknak a Raiffeisen. Az UniCredit szűkszavúan csak annyit közölt: szolgáltatásaikat folyamatosan fejleszti, így vizsgálja ennek a fizetési módnak a jövőbeli bevezetését is.

Androidra megcsinálták

A legtöbb hazai hitelintézet ugyanakkor büszke arra, hogy androidos készülékekre már fejlesztett olyan applikációt, amelynek segítségével a mobiltelefont bankkártyaként is használhatják az ügyfelek. Az Apple Pay ezektől eltér. A bankoknak nem kell külön applikációt fejleszteniük, hanem a készülékeken alapértelmezésként jelen lévő Wallet (pénztárca) alkalmazásba lehet regisztrálni a bankkártyákat.

Az is a kényelmet szolgálja, hogy az Apple készülékeken biometrikus azonosítás van, így vásárlás során a felhasználóknak nem kell a pinkódot megadni, elég az ujjlenyomatukkal vagy arcfelismeréssel azonosítani magukat. A biztonságot szolgálja még, hogy fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában. Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik.