Az ellenzéki szövetség képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, aggályosnak tartják, hogy a választás napján is nyitva tartanak az okmányirodák, mert így a választás napján is lakcímkártyához juthatnak határon túliak.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, az ellenzéki szövetség félelme, hogy listás szavazatukat otthonról leadó kettős állampolgárok tömegesen jelentkezhetnek be magyarországi lakcímre, akár úgy is, hogy lakcímkártyájukat csak a választás napján veszik át, és így a többi határon túlival ellentétben egyéni körzetben is szavaznak.

Az NVI pénteki közleményében hangsúlyozta: azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok, akik bekerültek a levélben szavazók névjegyzékébe, és akiknek az NVI már kiküldte a szavazási levélcsomagot, de közben magyarországi lakcímet létesítettek, a szavazóhelyiségben már nem kapnak országos listás szavazólapot.

Ők azzal a megjegyzéssel kerülnek át az adott szavazóköri névjegyzékbe, hogy részükre csak egyéni választókerületi szavazólap adható - szögezte le az NVI.

Azt írták, a szavazóköri névjegyzék április 4-én, pénteken 16 órakor zárul, ezt követően már nem lehet egyik szavazóköri névjegyzékbe sem bejelentkezni, sem átjelentkezni.

A választás hétvégéjén az okmányirodák nyitva tartása csak az ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadását, a lakcímigazolvány pótlását szolgálja, valamint át lehet venni a már elkészült, személyazonosításra alkalmas okmányokat is - hangsúlyozta az NVI.