Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a 2000-es években leginkább a hidrogén szerepének növekedésével számoltak az energiatermelésben, így akkor sorra jelentek meg koncepció autók is, amelyeket ezzel a gázzal hajtottak volna, a nap- és szélenergia termelésének árcsökkenésével elfordultak tőle. Az elmúlt években viszont a megújuló energiaforrások térnyerése - paradox módon - újra népszerűvé tette a hidrogén alapú energiatermelés gondolatát. Ugyanis éppen azért nem foglalkoztak ezzel a gázzal, mert a megtermeléséhez  környezetszennyező eljárást kellett alkalmazni, hogy földgázból előállíthassák.

Mostanra viszont az Európai Unió egyik határozott célkitűzése, hogy 2050-re immár minden szegmensében szénsemleges módon működjön. Az Európai Bizottság július 8-án bemutatott terve alapján a megújuló energiaforrások segítségével előállított, ún. zöld hidrogén idővel akár ezen törekvés megvalósításának egyik legfontosabb motorjává is válhat - kezdi cikkét a Gyártástrend a témáról.

Frans Timmermans, az unió klímapolitikáért felelős biztosa elismerte, hogy mind ennek eléréséhez egy átmeneti időszakra is szükség lesz, mely alatt az ún. kék hidrogén alkalmazását kell majd előtérbe helyezni. Ezt az altípust szintén fosszilis tüzelőanyag segítségével hozzák létre, de az előállítása folyamán keletkezett szén-dioxidot elfogják, majd pedig elraktározzák.

Az új tervek szerint a hidrogén részesedését az uniós mixben először 2024-ig 6, majd 2030-ra 40 gigawattra növelik. Valamint további 40 gigawattnyi kapacitást telepítenének a szomszédos országokban, ahonnan az előállított zöld hidrogént importálni fogják.

A koncepció szerint úgy állítanák elő a zöld hidrogént, hogy a megújuló energiaforrások által megtermelt árammal elektrolízis révén bontanák hidrogénre és oxigénre a vizet. Előbbit pedig könnyebb is tárolni, mint a nap- vagy szélenergiából létrejött áramot. Az erőművek pedig ezt használhatnák a tevékenységükhöz a károsanyag-kibocsátással járó foszilis energiahordozók helyett. A hidrogén ráadásul kiszámíthatóvá tenné az ellátást is. A terven nagyon Németország nyerhet, amelyik már aktívan elmozdult a zöld hidrogén felé, ahogy arról korábban írtunk.