Nagyfeszültségű távvezeték oszlopait döntötte ki a szél Kisvárda közelében

Károkat okozott a csütörtöki, viharos széllel járó zivatar a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hálózatán, az egyik nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopai dőltek ki Kisvárda közelében - közölte a társaság pénteken az MTI érdeklődésére.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 28. péntek, 18:25
Fotó: Stocksnap

A viharos szél miatt a felső-szabolcsi városnál mintegy 4,5 kilométeres szakaszon a Mavir egyik 220 kilovoltos távvezetékének kilenc tartóoszlopa dőlt ki, és még öt megsérült - írták.

Jelenleg az elsődleges kárelhárítás és a károk pontos felmérése tart. Eltávolítják a megsérült elemeket és biztonságosan rögzítik az épen maradt részeket. A felmérés eredménye határozza meg, hogy milyen beavatkozás szükséges a helyreállításhoz. Fontos azt is felmérni, hogy a kidőlt oszlopok alapjai milyen mértékben károsodtak - ismertették.

A rendszerirányításért felelős társaság számításai szerint a helyreállítás néhány hónap alatt érhet véget, de az üzemzavar ideje alatt a Mavir két térségbeli alállomásának - a kisvárdainak és a tiszalökinek - folyamatos az áramellátottsága.

Az MTI kérdésére válaszolva azt írták, hogy a fogyasztók ellátásbiztonsága garantált, az üzemzavar az Ukrajnából érkező villamos energia beszállíthatóságát nem befolyásolta.

HOZZÁSZÓLÁSOK