Magyarország eddigi éves összesített villamosenergia-fogyasztása 2,7 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos szakaszában. A 2009-es "válságévet" nem tekintve az elmúlt öt évben 2010 eddig eltelt hónapjaiban mérték a legalacsonyabb fogyasztást.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (Mavir) adatai alapján a május-júniusi időszakban 4-6 százalékkal több villamos energiát fogyasztottunk, mint tavaly - ez azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük a gazdasági válság miatti fogyasztás-visszaesést, amely elsősorban a tavalyi adatokban érvényesült.

Mivel az összehasonlítás alapját mindig az előző év jelenti, 2009-ben pedig visszaesett a fogyasztás, így az idei növekedéssel együtt most a 2006-2007-es szinten fogyasztunk, bár a rendszerirányító hosszú távon növekedéssel számol.

Nem befolyásolja a vb a villamosenergia-fogyasztást

Érdekes változás az évtizedek alatt, hogy a tévénézői szokások ma már nem kimutathatóak az ország villamosenergia-mérlegében. Míg a sokat fogyasztó készülékek idején az is tervezési szempont volt, hogy lesz-e Tenkes kapitánya a tévében, ma már a labdarúgó-világbajnokság sem kimutatható a fogyasztásban; pedig a rendszerirányító szakemberei a tehetségkutató tévéműsorok és a valóságshow-k döntője, sőt még a Manchester United - ZTE meccs alatt mérhető fogyasztási adatokat is figyelemmel követték.

Ha nyár, akkor kánikula - mondhatnánk, azonban az időjárási adatokból kiderül, hogy az idei volt az egyik leghűvösebb május az ezredforduló óta - legalább is Magyarországon. Sok helyen még júniusban is használni kellett a fűtést, miután májusban számos háztartásban indult újra a fűtési szezon. Globálisan azonban a mérések kezdete, 1880 óta ez volt a legmelegebb május a washingtoni National Climatic Data Center (NCDC) adatai szerint.

Idén nem ez az első olyan hosszabb időszak, amikor a hőmérséklet jelentősen, több fokkal elmarad az évszaknak megfelelő értékektől. A mostani, hűvös május-júniusi időszakot megelőzően már januárban is jóval hidegebb volt az átlagnál Európa nagy részén.

Még pihennek a légkondik

Igazán meleg nyári napok eddig júniusban is csak mutatóban fordultak elő, így a klímaberendezések áramfogyasztása egyelőre nem jelent nagy megterhelést a rendszernek. Június elején egy melegebb időszak beindította ugyan a légkondicionáló berendezések forgalmát, azonban a vásárlók főképp a márkás, "A" energiaosztályú készülékeket keresik, e szegmensben pedig kiemelkedően fontos választási szempont az energiatakarékosság.

A Mavir szerint a nagyobb fogyasztást a légkondicionálók térhódítása ellenére még mindig télen mérik. A különbség azonban folyamatosan csökken, egy-egy forró nyári nap áramfelhasználása csaknem megegyezik a télivel.

Egyébként a szokatlanul csapadékos idő sem befolyásolja a rendes gyakorlatot; a rendszerirányítónak ugyanis egészen szélsőséges esetekre is kész forgatókönyvvel és megfelelő tartalékokkal kell rendelkeznie. Az átviteli (nagyfeszültségű) hálózat ugyan a szolgáltatók hálózatához hasonlóan ki van téve az időjárás megpróbáltatásainak, de az átviteli hálózatot a szabványoknak megfelelően eleve nagyobb terhelésre tervezik, így a sérülések, meghibásodások száma nem volt kiemelkedő és nem befolyásolta a fogyasztók mindennapjait - tudta meg a Napi a Mavirtól.