Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Keszthelyen és Balatonfüreden avatott elektromos töltőállomásokat az E.On, megteremtve ezzel a Balaton-Budapest összeköttetést, illetve a tó megkerülését az árammal hajtott autók számára - jelentette be - Eric Depluet, az E.On Hungária Zrt. vezérigazgatója siófoki sajtótájékoztatóján. Az energiacég tavaly a budapesti Kempinski szállodában adta át első áramkútjait, majd a Bécs-Budapest összeköttetés részeként a győri, tatai és mosonmagyaróvári egységeket. Depluet szerint a következő lépés a Budapest-Pozsony összeköttetés megteremtése lesz.

Globálisan több országban milliós nagyságrendben közlekedhetnek elektromos autók 2020-ra, a prognózisok szerint például Kanadában 2, az Egyesült Államokban 2,5, Németországban pedig több mint egymillió ilyen jármű lehet addigra a vezérigazgató szerint (Németországban tavaly több mint kétezer ilyen járművet helyeztek forgalomba). A technológia terjedésére vonatkozó minden kérdőjel ellenére pozitív tény, hogy 100 kilométer megtétele egy hagyományos autóval átlagosan mintegy 10, villamos meghajtásúakal azonban 4 euróba kerül - tette hozzá Depluet. (Bár a elektromos gépkocsik ára jelenleg többszöröse a hagyományos meghajtásúakénak.)

Az E.On a balatoni kutakkal együtt már 10 e-töltőállomással rendelkezik, az társaság komplex szolgáltatást nyújt az e-mobilitás területén, a töltők értékesítése mellett biztosítja a kivitelezést, üzemeltetést, hosszú távú terve pedig, hogy zöld árammal lássa el ezeket az egységeket. Siófokon idén ingyen parkolhatnak a tisztán elektromos meghajtású autók a közterületeken - tette hozzá Balázs Árpád, a város polgármestere.