Aranybánya nyílhat Magyarországon

Füzérradvány környékén talált lelőhelyeket a Carpathian Gold Inc.
Komócsin Sándor, 2008. március 3. hétfő, 08:02
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Füzérradvány környékén arany- és ezüstlelőhelyekre bukkant a kanadai Carpathian Gold Inc. A romániai és magyarországi nemesfém-bányászati koncessziókkal - ezen belül Füzérradvány környékén százszázalékos feltárási joggal - rendelkező társaság első kutatófúrásai tonnánként 257 gramm ezüstöt és 3,33 gramm aranyat tartalmazó kőzetet "metszettek át" - derül ki a cég bejelentéséből.

Bizakodásra okot adó értékű aranyat és ezüstöt fedeztek fel egy eddig nem vizsgált kőzetrétegben - mondta Dino Titaro elnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Elemzik az eredményeket és eldöntik, milyen további lépéseket tesznek a projektben. A Carpathian jelentése és Titaro nyilatkozata nem tér ki arra, hogy a feltáró fúrásokat ipari tevékenység, azaz bányászat is követi-e majd. Magyarország legnagyobb felszíni kiterjedésű vulkáni vonulata a Tokaji-hegység, benne számos úgynevezett epitermás ércesedéssel - derül ki Molnár Ferenc geológus elemzéséből, amely a sulinet.hu-n olvasható.

A Mátrához és a Börzsönyhöz viszonyítva ezek a hidrotermális telepek kevésbé pusztultak le, sőt, Mád, Erdőbénye, Regéc, Sárospatak és Füzérradvány környékén olyan gejzírkúpok is akadnak, amelyek még az egykori, tízmillió évvel ezelőtti felszínen képződtek. A Tokaji-hegységben ismertek Telkibányához hasonló, de még nem bányászott területek, Komlóska vagy Óhuta és Regéc körzetében, ipari célú kutatások kezdődtek Telkibánya, Füzérradvány és Mád környékén.

HOZZÁSZÓLÁSOK