Az új szabályok szerint azokat a levélpostai küldeményeket, amelyek meghaladják a "nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét", többé nem szállítja házhoz a posta. Csak abban az esetben lehet ilyen pakkot feladni belföldön, ha postafiókra küldi a feladó, és a címzett a lakhelye szerinti illetékes hivatalban veszi át. (Külföldre továbbra is elérhető ez a szolgáltatás.)

Ezentúl az említett méretnél nagyobb küldeményeket csak csomagként, tehát drágábban lehet feladni. A levélpostai küldemény nagy előnye az volt, hogy két kilogrammig lehetett igénybe venni, vagyis egy kisebb csomag esetében sem kellett a borsosabb díjat megfizetni. Rengeteg magánszemély és kisvállalkozás - elsősorban hazai webáruház - körében volt népszerű ez a szolgáltatás.

Eközben a posta a legtöbb szolgáltatás árát emelte. Egyedül az idei minimálbér-emelés lehet magyarázat a postai szolgáltatások drágulására tavaly ugyanis lényegében nem volt infláció - írta a lap.

Például az elsőbbségi szabványlevél 7 százalékkal drágult idén januártól. Az aznapi utalvánnyal történő fizetés ára közel 5 százalékkal nőtt, a postacsomagok alapdíja majdnem 14 százalékkal. Legvastagabban a csomagokhoz igénybe vehető többletszolgáltatás árának meghatározásánál fogott a ceruza: a háznál felvétel díja megduplázódott, igaz az eddigi kettő helyett már három darabot is kivisz a cég. A terjedelmes vagy törékeny csomagoknál eddig a küldemény alapdíjának 50 százalékát kellett pluszban kifizetni, januártól már az alapdíj 100 százalékát kéri el a posta.

Nemzetközi küldemények esetében is árat emelt az állami vállalat. A környező országokba feladott, egy kilogrammot meg nem haladó csomagok díja több mint 5,7, az Európán kívülre címzett pakkoké 5,3 százalékkal emelkedett. Európán belül az elsőbbséggel feladott szabványlevelek négy százalékkal kerülnek többe idén, mint tavaly, de ugyanebben a kategóriában a postakész boríték is drágult, több mint nyolc százalékkal - sorolta a Magyar Nemzet.