Árat emel a Magyar Posta - itt vannak a részletek

A Magyar Posta Zrt. július elsejétől több belföldi - és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja - adta hírül az állami cég.
Domokos László, 2019. június 14. péntek, 08:34
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A bejelentés szerint a lakossági csomagtermékeknél továbbra is az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára marad a legalacsonyabb. Az EU országaiba tartó csomagküldemények feladási díja nem változik, így a díjmódosítás a küldeményforgalom jelentős részét nem érinti.

A lakossági csomagtermékeknél az MPL Postacsomag ára marad a legalacsonyabb, 2 kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra változik, azaz 80 forinttal kerül többe 2019. július elsejétől. Az MPL Üzleti Csomagnál, szintén 2 kilogrammos súlyhatárig, 70 forint emelés lesz, azaz 1790 forint helyett 1860 forint lesz a háznál kézbesítés díja.

A Posta a csomagautomatákra küldött csomagoknál - a korábbiaktól eltérően - súlykategóriánként differenciálja az árakat, hogy optimalizálja az automaták kihasználtságát. Így júliustól 2 kilogrammig a szolgáltatás díja továbbra is 890 forint marad, viszont a magasabb súlykategóriáknál ennél valamennyivel több, 10 kilogrammig 1 030 forint, 20 kilogrammiig pedig 1 340 forint lesz.

Változik a törékeny és terjedelmes extraszolgáltatások árazása is. A továbbiakban a két szolgáltatás díjazásában elválik egymástól: a törékeny felár 100 százalékról 75 százalékra csökken, valamint többletszolgálatásként bevezetik az időgaranciát. Az intézkedés célja a piaci gyakorlatnak megfelelő moduláris árazás irányába való elmozdulás.

A belföldi árakkal párhuzamosan változnak egyes nemzetközi csomagszolgáltatási díjak is. Július elsejétől az unión kívüli országoknál emelkednek az árak: a nemzetközi EMS gyorsposta - amely a világ 114 országába időgarantált csomagkézbesítést nyújt - átlagosan 6,4 százalékkal nő, míg a nemzetközi postacsomagnál az áremelés átlagos mértéke 1,5 százalék. Az EU országaiba tartó csomagküldemények feladási díja változatlan marad, így a változás a küldeményforgalom jelentős részét nem érinti - írta a Magyar Posta Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK