Áremelési hullám jöhet a magyar boltokban - megszólalt az OKSZ

Drágulással járhat a januári újabb kötelező emelésen túl egyre több áruházláncnál bejelentett idei bérfejlesztés, mivel a munkaerőhiány orvoslására kínált növekvő fizetések határozzák meg a nagy cégek versenyhelyzetét. Eközben a kisboltok nagy bajba kerülnek. Az OKSZ támogatja a kistelepüléseken működő kisvállalkozások adókönnyítését - mondta Vámos György főtitkár a Magyar Időknek.
K. Kiss Gergely, 2018. január 27. szombat, 11:52
Fotó: Shutterstock

A bérköltségek növekedése még a folyamatosan bővülő eladási forgalomban is komoly pluszkiadást jelent a tőkeerős nagy láncoknak is, a többlet várhatóan továbbgyűrűzik a fogyasztói árakba; elsősorban nem a napi fogyasztású friss termékek, hanem a tartós vagy kényelmi árucikkek esetén - írja a lap iparági szereplőkre hivatkozva.

Előfordulhatnak áremelések a bérverseny következtében, ennek mértékét azonban egyelőre lehetetlen megjósolni - nyilatkozta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György szerint az egész nemzetgazdaságra inflációs hatással bírnak a kötelező és az azon túl megvalósuló bérfejlesztések, amelyek megjelenhetnek a bolti árakban. Azonban nem csupán a fizetések emelkedése miatt háríthatják tovább a vásárlókra a pluszkiadásokat, mivel a kereskedőknek ugyancsak jelentős tételt jelent, hogy a fizetések mellett a beszerzési árak is emelkednek. Van költségnövelő hatása a béremeléseknek, azonban a drágulás pontos oka általában nehezen kimutatható.

Szerinte a túlzott áremelés rosszul is elsülhet, ugyanis a vásárlók többsége még mindig árérzékeny, vagyis - mivel a kínálat bőséges - a másutt található olcsóbb lehetőségek miatt a forgalom visszaesésével is járhat a költségek továbbhárítása.

Az áruházláncok közötti verseny az egész piacra hatással van, a kisebb kereskedőkre is. A Coop-jelenség nem általános, inkább egyedi eset, nincs szó ekkora válságról a kkv-k körében - mondta annak kapcsán, hogy a sajtóban megjelent, néhány tucat vidéki Coop-bolt hétfőnként zárva tart.

Az OKSZ ugyanakkor támogatja azt a javaslatot, hogy adókedvezmény formájában kapjanak könnyítéseket a kistelepüléseken lévő mikro- és kisvállalkozások. A lépésnek lakosságmegtartó ereje is lehet - olvasható a Magyar Időkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nigel, 2018.01.27 12:45

Áremelési hullám?? Miért eddig mi volt évek óta folyamatosan?? Akkor írjanak cikket a magyar kereskedelmi üzletláncokról, ha egyszer majd nem lesz áremelés valamilyen termék kategóriában....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html