Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat internetes értékesítési felületéről csütörtökre húsz Hellmann's márkájú majonéz- és szószféleség, számos Flora margarinkészítmény, Persil mosóporok, valamint dobozos fagylaltok, tisztálkodószerek, fogkrémek tűntek el. A legnagyobb visszhangot azonban a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű, élesztőkivonat-alapú szószkészítmény, a Marmite forgalmazásának leállítása keltette - az ügyet a média és a közösségi oldalak használói máris Marmitegate-ként emlegetik.

A Tesco online vásárlási oldalán az "Elnézést kérünk, e termék jelenleg nem kapható" felirat volt olvasható az érintett cikkek képe alatt. A Tesco üzleteiben a készlet erejéig csütörtökön még árusították e termékeket, de az áruházlánc arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a vita elhúzódik, a boltokból is kifogyhatnak ezek az árucikkek. Az intézkedés előzményeként a Unilever jelentősen - piaci források szerint egyes esetekben 10 százalékkal - emelni kívánta nagybani értékesítési árait, amit a Tesco nem fogadott el. Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója korábban 27 évig a Unilevernél töltött be különböző igazgatói tisztségeket.

A Unilever érintett termékeit a másik három nem diszkontjellegű országos brit áruházlánc, a Sainbury's, a Morrisons és a Waitrose is árulja. E cégek csütörtök estig hivatalosan nem kommentálták a Unilever áremelési szándékát, de piaci források szerint e szupermarket-hálózatok is vitában állnak a brit-holland óriással.

A brit kiskereskedelemben folyamatos és ádáz árháború dúl, és a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) arra hívta fel a figyelmet, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek élelmiszerár-deflációja után a szektor képtelen pótlólagos költségeket érvényesíteni a fogyasztói árakban. A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig - amely a brit gazdaság legfőbb kereskedelmi partnereinek devizakosarához méri a font értékét - mélységi rekordra süllyedt azóta, hogy a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A Capital Economics szerint az ázsiai kereskedésben múlt pénteken bekövetkezett "villámkrach" után - amikor a font két perc alatt 6 százalékot zuhant, mielőtt valamelyest visszakapaszkodott volna - a befektetők most már attól tartanak, hogy a font további esése akár potenciális fontválsághoz is vezethet. Jóllehet a hirtelen zuhanást később több piaci szereplő egy hibás kereskedési algoritmussal magyarázta, a font azóta sem tért vissza korábbi árfolyamszintjére, és a piacon már megfigyelhető, hogy a befektetők egyre több védőpozíciót vesznek fel a font további zuhanása ellen.