BUX
38240

Árverezik a patinás magyar cég vagyonát

A felszámoló Mátraholding Zrt. meghirdette az elmúlt években több jelentős beruházást megvalósító, győri székhelyű Integrál-Hexa Magasépítő és Fővállalkozó Zrt. első nagy értékű vagyonelemét.

NAPI, 2010. február 4. csütörtök, 10:20

A Napi Gazdaság cikke

Az Integrál tulajdonában lévő, 24 millió forintos törzstőkével rendelkező Integrál-Clíma Építési és Épületgépészeti Kft. 50 százalékos üzletrészének irányárát 55 millió forintban határozták meg. Erre ajánlatot február 8-ig lehet benyújtani. A közeljövőben további Integrál-cégek és vagyonelemek kerülnek piacra - mondta a Napinak Mógor Zoltán felszámolóbiztos.A hitelezőkkel szemben több mint négymilliárd forintos adósságot halmozott fel az Integrál-cégcsoport. Az adósság mintegy fele jelzáloggal terhelt banki tartozás, a másik része pedig az alvállalkozók és a dolgozók bérjellegű követelései.

Az 1994-ben hat magyar magánszemély által létrehozott társaság az elmúlt években a magyarországi építőipar egyik meghatározó szereplője volt. Többtucatnyi alvállalkozó segítségével építettek lakásokat és bevásárlóközpontokat, többek között részt vettek a Győri ETO Park és a Dunacenter létrehozásában, ipari létesítmények, mint például az Audi győri üzemének felépítésében. Dolgoztak még a Philipsnek és a Siemensnek, valamint állami, önkormányzati megrendeléseket is teljesítettek; Cegléden és Lentiben négycsillagos termálszállodát építettek.

A társaság 2008-ban, éppen a gazdasági válság kirobbanása előtt vágott bele Hévíz és Alsópáhok határában egy 294 szobás wellnesshotel és egy hozzá kapcsolódó élményfürdő építésébe. A 14 milliárd forintos beruházást egy 7,5 hektáros telken, saját erőből és hitelből tervezték megvalósítani. A hitelt azonban már nem kapták meg, így a program kétmilliárd forint elköltését követően leállt. Az Integrál tulajdonában lévő beruházó cég az ingatlannal együtt hamarosan szintén piacra kerül - közölte a felszámolóbiztos.

 

A válság ellenére az Integrál 2008-at még 8,6 milliárd forint nettó árbevétellel zárta, a következő évre pedig 13 milliárdos konszolidált árbevételt tervezett, csaknem 600 milliós adózás előtti eredménnyel. Imre István, a cég tulajdonos-vezérigazgatója - aki 2008-ban az év vállalkozója lett - tavaly áprilisban viszont már úgy nyilatkozott, döntően az ágazatot sújtó körbetartozások miatt nehéz helyzetbe kerültek, ezért nem tudják kifizetni az alvállalkozókat.Megítélése szerint 2,5 milliárd forinttal még menthető lett volna a "megacég", ám sem a bankok, sem a kormányzat nem mutatott erre hajlandóságot. A közvetlenül 350, az alvállalkozókkal együtt több mint háromezer dolgozónak munkát adó Integrál tavaly májusban csődeljárással próbálkozott, de a csődegyezségbe a hitelező alvállalkozók jelentős része nem ment bele.Nem sokkal később több alvállalkozó feljelentést tett a rendőrségen, mivel állításuk szerint az Integrál már 2008-ban úgy kötött velük szerződést, hogy tudta, az aktuális munka ellenértéke - úgynevezett árbevétel-engedményezéssel - eleve a hitelező pénzintézethez kerül. A bíróság végül fizetésképtelenség miatt tavaly júliusban rendelte el a cég felszámolását. Ezt követően a cégcsoport többi társasága, például a Beton Kft. is ugyanerre a sorsra jutott.

 

A dolgozók elmaradt bérét a napokban fizeti ki a felszámoló, aki szerint nem kizárt, hogy lesz olyan társaság, amelynél folytatni lehet a termelést. Az viszont csak a vagyonelemek értékesítése után derül ki, hogy a hitelezői igények kielégítésére milyen mértékben lesz lehetőség. A felszámoló a cég kinnlévőségeit próbálja a lehető legnagyobb mértékben behajtani, legutóbb az Integrál-DAC sportegyesületet szólította fel, hogy fizesse ki mintegy 100 milliós tartozását.

A cégbírósági adatok szerint a zrt. nettó árbevétele 2008-ban meghaladta a 8,6 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye azonban az előző évi százmilliós nyereség után 222 milliós veszteségbe fordult. Működési költsége meghaladta a nyolcmilliárd forintot. Kötelezettségei közelítették az ötmilliárd forintot, míg a saját kinnlevősége meghaladta a 2,4 milliárdot.