BUX
37689

Árzuhanás jön a mobilszolgáltatóknál - döntött a NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki határozata szerint április 1-től 76 százalékkal, 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak.

Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 11:15

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) április 1-től  csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat. A határozat szerint a végződtetési díj 2013 januárja óta 7,06 forint/perc, amely egységesen, valamennyi szolgáltatóra nézve azonos mértékben, 1,71 forint/percre mérséklődik - közölte a távközlési hatóság.

Ez a végződtetési díj az a maximális összeg, amelyet a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatója felé (ha a kettő nem ugyanaz) egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A piacon eddig jelen lévő szolgáltatókon kívül (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt., Vodafone Mobil Távközlési Zrt.) a határozatban szintén jelentős piaci erejűként azonosított három új mobiltelefon-szolgáltatónak - UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft., Tesco MBL Távközlési Zrt. - is egységesen alkalmaznia kell a csökkentett végződtetési díjat.

A három virtuális szolgáltató azért válhatott jelentős piaci erejű szolgáltatóvá, mert önmaguk végzik a hívásvégződtetést. A szolgáltatók kötelezettségei között szerepel a díjcsökkentés mellett - amely a költségalapúság része - az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a számviteli szétválasztás, valamint a hozzáféréshez és összekapcsoláshoz tartozó alapelvek betartása.Az EU-ban a második legalacsonyabb végződtetési díjA mobil hívásvégződtetési díjakat az NMHH évek óta szabályozza, összhangban az Európai Unió keretszabályaival. Az április 1-től érvénybe lépő új végződtetési díj jelentős mértékben csökkenti a szolgáltatók elismert költségének szintjét. A nagykereskedelmi végződtetési díjak csökkentése áttételesen a kiskereskedelmi díjak további csökkenéséhez vezethet, valamint nagyban segítheti az új, innovatív, korlátlan lebeszélhetőséget tartalmazó kiskereskedelmi díjcsomagok terjedését. Az új díj bevezetésével a hazánkban alkalmazandó mobil végződtetési díjak a második legalacsonyabbak lesznek az Európai Unióban.

A döntéssel egy időben három újabb mobiltelefon-szolgáltató is bekerült a szabályozási körbe: a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft. és a Tesco MBL Távközlési Zrt. Ezek úgynevezett virtuális szolgáltatók, amelyek nem saját hálózatukon, hanem kétoldalú szerződések alapján másokét használva szolgáltatnak.

A három legnagyobb mobilszolgáltató közül a Magyar Telekom az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a hívásvégződtetési díj változása nem érinti a Telekom ügyfeleit és az általuk igénybe vett szolgáltatásokat, ugyanis nagykereskedelmi díjról van szó, amit a szolgáltatók egymásnak fizetnek. Hozzátették, hogy a díj változása nem befolyásolja a Telekom, mint tőzsdén jegyzett cég korábban közzétett pénzügyi előrejelzéseit.

A Telenor szintén azt válaszolta, hogy a felhasználói árait a hívásvégződtetési díj változása közvetlenül nem érinti, mivel ez a változás a mobilszolgáltatók egymás közti elszámolására vonatkozik.

A Vodafone nem kívánta kommentálni a bejelentést.

Még nincs uniós döntés

Az MTI szerint Kajzinger Ervin, az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója az európai roamingszabályozás jelenleg zajló felülvizsgálatáról szólva elmondta: az EU-intézményeinek különböző javaslatai vannak, köztük a roamingdíjak teljes eltörlése is, de döntés még nem született. Várhatóan néhány hónapon belül kialakul a végleges álláspont, és a döntést követően az új szabályozás 2016 nyarán - 2017 elején léphet életbe.

Kifejtette, hogy a roamingszolgáltatásnak magasabb a költséghányada, valószínűsíthető, hogy a díj eltörlése esetén a szolgáltatók más formában szednék be a kieső bevételt. A másik javaslat szerint egy bizonyos keret kimerülése után csak a nagykereskedelmi díjakat lehetne felszámolni a hazai díjakon felül. Hozzátette, hogy a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás értelmében idén júliusban továbbra is érvényben maradnak a roamingdíjak, amelyet valamely külföldi szolgáltató hálózatának használatakor kell fizetniük a felhasználóknak.